Новото мнозинство в парламента - "Има такъв народ", ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", освободи от поста председателя Никола Минчев. 125 гласуваха, "за" 113 "против", 1 бе "въздържал се". 125 гласа са достатъчно, за да бъде свалено и правителството на предстоящия вот на недоверие.

Парламентът дебатира 5 часа поисканата оставка на председателя си Никола Минчев. Искането бе инициирано от "Има такъв народ" и подкрепено от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

В мотивите си Тошко Йорданов ("Има такъв народ") посочи непрекъснато неизпълнение на задължения, системно и грубо нарушаване на правилника, превишаване на права. Поводът е това, че изслушването на външния министър в оставка Теодора Генчовска по темата "Македония" вчера не се осъществи при закрито заседание.

От "Продължаваме промяната" отговориха, че Минчев просто е изпълнявал волята на залата заседанието да е открито.

По времето, когато Йорданов говореше, Никола Минчев влезе в залата и бе посрещнат с продължителни аплдосименти.

Андрей Гюров ("Продължаваме промяната") заяви:

"Мафията си поиска държавата".

Той посочи, че всичко се случва броени дни, след като са пресечени престъпните схеми на "Капитан Андреево", пресечени са парите в МРРБ и е даден знак, че ще заработи КПКОНПИ.

"Едно е ясно - става дума за пари. Това е показна атака срещу председателя на парламента", каза Гюров.

Той изтъкна, че Минчев е брилянтен юрист и пазител на политическия морал, което се е признавало от всички.

"Македонският сценарий е фалшив. Измислица на човека от диванчето, който искаше да продаде националния интерес срещу визи за САЩ", каза Гюров.

"Днес мафията ще си преброи гласовете в залата. Все още има време да застанете от правилната страна на историята", каза още Гюров.

И допълни:

"Ако депутатите се уплашим от мафията, как българите да бъдат смели. Не предавайте българите и България на мафията. Няма да можете да си го простите".

Йордан Цонев (ДПС) реагира с обида на това, че онези, които искат оставката на Минчев, са наричани "мафия".

"Да съхраним поне малко достойнство", призова и Мустафа Карадайъ.

Тошко Йорданов ("Има такъв народ") отговори, че от "Продължаваме промяната" говорят лъжи.

"Говорят се глупости за диванчета и мафия", каза Йорданов.

Според него Минчев не само е нарушил правилника, но е направил това, което му е било наредено по темата "Македония".

"Вие сте групата, която събира предатели", обърна се Йорданов към "Продължаваме промяната".

Според него твърдението, че "Има такъв народ" е заедно с ГЕРБ и ДПС е елементарно и първосигнално.

Любомир Божанков (БСП) заяви, че моментът е исторически, защото се говори не за Никола Минчев, а за следващите десетилетия на България.

"Никола Минчев беше светъл лъч надежда за връщане на нормалността. Това е похищение за нормалността", каза Божанков.

Той изтъкна, че "Има такъв народ" три пъти са изчегъртали възможността ГЕРБ да бъде отстранен от власт, като накрая са изчегъртали сами себе си.

Станислав Балабанов "Има такъв народ" разкри, че в коалицията е имало задкулисни договорки. Според него Андрей Гюров е бил издърпан в последния момент за БНБ, защото Асен Василев е искал да контролира банката.

Докато Балабанов говореше, залата скандираше "Мафия".

"Вицепремиерът Калина Константинова беше съветник в кабинета на ГЕРБ", изтъкна Балабанов.

Министърът на спорта в оставка Радостин Василев заяви, че не е предател, но не може да предпочете "моя лидер пред бълагрския народ".

"За пръв път държавата има възможност да си върне заграбени бизнеси", каза Василев.

Според него хора като Ива Митева и Андрей Чорбанов не искат да стоят до Тошко Йорданов.

"Не подкрепяйте преврата в държавата, държавата ни е по-важна от всичко", каза Василев.

Чорбанов отговори, че е горд основател на партия "Има такъв народ". Според него партията е загубила много поддръжници заради участието си в коалицията.

Георги Свиленски (БСП) заяви, че е бил учуден, когато е разбрал, че 120 депутати са подписали искането за оставка на Минчев. Според него поне 10 от тях са казвали, че той е добър председател на парламента. Свиленски изтъкна, че именно той най-много е бил наказван от Минчев.

"Днес е денят на излъганите български избиратели. Те никога не са очаквали, тези които бяха по площадите, че "Възраждане" ще се подпишат заедно с ДПС" , коментира Свиленски.

Той изтъкна, че "Има такъв народ" са заедно с ГЕРБ, а именно те са говорили от парламентарната трибуна за "Джипко Бибитко".

"Събрахте несъбираемото, вие го направихте", репликира го Любен Дилов-син (ГЕРБ).

Свиленски му отговори, че Бойко Борисов е събрал невъзможното обединение на ляво и дясно.

Премиерът Кирил Петков взе думата и заяви, че се чуди защо 120 депутата слагат като най-голям приоритет смяната на Минчев.

"Нима тя е по-важна от цените на тока, от пенсиите", попита Петков.

Той заяви, че Минчев е много добър професионалист и че е чувал това от представители на всички партии, които сега му искат оставката.

"Ако си мислите, че ще ни притесните и ние ще се договаряме с вас - няма", обърна се Петков Към ГЕРБ.

"Ако си мислите, че ще спрем да повтаряме за г-н Пеевски и "Магнитски" - няма да стане", каза премиерът на ДПС.

"Вие говорите за българщината, патриотизма, а днес ще натиснете ли бутона, заедно с ДПС. Как ще го обясните", попита Петков "Възраждане".

Залата започна да вика "Оставка", на което Петков отговори, че това е задкулисието.

"Най-важната тема е оставката на кабинета. Ние сме тук за да свалим правителството и ще го свалим", отговори Цонев на Петков.

Настимир Ананиев отговори, че идеята е да се свали правителството, за да продължат кражбите.
Тома Биков (ГЕРБ) заяви, че Петков прилича на Робеспиер, който е продължавал да говори от трибуната, без да знае, че вече е осъден.

"Вие сте виновен за оставката на Никола Минчев, мнозинството се разпада. Очаквате от нас, мафията, да ви подкрепяме", обърна се Биков към Петков.

Вицепремиерът Асен Василев се обърна към председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, който преди това се изказа за пореден път за диалог и обвини "Продължаваме промяната", че призовава за етническо противопоставяне.

"До момента, до който постовете са функция на хора, които не присъстват в това народно събрание, България няма да бъде освободена от мафията", каза Василев.

И допълни, че призивът му не е за етническо противопоставяне, а за противопоставяне на хората, "които грабят тази държава, независимо от тяхната етническа принадлежност".

"Сред най-бедните хора са избирателите на ДПС. Някой от най-богатите хора са членове на ДПС", каза Василев под бурни аплодисменти.

Той заяви, че "Продължаваме промяната" няма да влезе в диалог за продължаване на краденето с никого.

"Това е началото на една промяна, която българското общество поиска и ще иска по площадите всеки ден, докато тя не се случи", каза Василев.

И допълни:

"Знам, че много ви пречим. Ще продължим да ви пречим, независимо дали сме на власт или не".

Василев припомни, че според ГЕРБ и ДПС най-добрата антикризисна мярка е оставка на правителството. Според него обаче това ще бъде най-добрата мярка за хората с кюлчета в чекмеджетата.

"За тях това ще бъде антикризисна мярка, защото са в криза. Толкова дълбока криза, г-н Карадайъ, че вие сте готови да се прегърнете с "Възраждане", за да свалите правителството. Дълбока криза за хората, които си стоят в Сараите и от там управляват държавата", каза Василев.

Десислава Атанасова (ГЕРБ) заяви, че въпросът с какво днес този дебат допринесе за държавата е неясен.

"Още един срамен ден за българския парламентаризъм", каза тя.

Според нея Минчев е погазил правилника във вчерашния ден и го е правил системно.

"Смятам, че днешния вот не само ще бъде демонстрация на ново мнозинство. За вашата парламентарна група ще бъде и урок", обърна се Атанасова към управляващите.

Атанас Атанасов ("Демократична България") каза, че формацията ще гласува „против” тази оставка по аргументи, които е чула от опозицията - "образован, почтен, толерантен човек, по политически причини трябва да му вземем главата".

"Това е началото на пълзящ преврат. "Има такъв народ" искаха да изчегъртат ГЕРБ, така влязоха в парламента, днес са в съюз с тях. Това е подмяна на вота", каза Атанасов.

Според него целта е да продължи "Борисовата държава".

"Няма да го позволим”, заяви Атанасов.

"Вашите цели са да стигнете до Луната, вие не можете да се качите на черешата", отговори му Биков.

В словото си лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов не каза нито дума по повод обвиненията, че влиза в колаборация  с ДПС и ГЕРБ. И допълни, че следващите избори ще са референдум по теми като влизане в еврозоната.

Христо Иванов („Демократична България”) заяви, че всички са признали, че Никола Минчев е от най-хубавите неща, които парламентът е произвел.

"Политическата криза не се състои в загубата на мнозинство от нашата сложна коалиция. Има дълбока конвулсия на българския политически процес, след като направихме три избора и сме се засилили към четвърти”, каза Иванов.

Той изтъкна, че светът сега е като разбъркан кошер.

"В този момент може ли да си позволим да се носим по течението без да имаме алтернатива", попита Иванов.

Той не отрече и собствената си отговорност, но изтъкна, че въпросът е къде отиваме и какво правим.

"Прави са тези, които казват, че трябваше да има повече диалогичност. Само че ние атакуваме най-диалогичния човек в този парламент. Прави са и другите – трябваше да видим смяна на управлението от твърде дълго застоялия се Бойко Борисов", каза Иванов.

И за пореден път изтъкна, че все още не можем да си оправим правосъдието.

"Това, което правите не води до решение", каза Иванов.

Според него Минчев е доказал, че хора с характери и класа могат да влизат в българската политика, но сега се прави всичко възможно те да бъдат изгонени.

Биков заяви, че ГЕРБ подкрепя свалянето на Минчев, както и вота на недоверие срещу правителството само заради Кирил Петков.

"Изходът е България да избере нормален човек за премиер", заяви Биков.

Той декларира, че ГЕРБ са готови на жертви, но и "Демократична България" трябва да направят  такива – да обяснят на избирателите си, че държавата така не може да продължи.

Радомир Чолаков (ГЕРБ) заяви, че в този парламент е имало „пълзяща диктатура”.

Александър Ненков (ГЕРБ) заяви, че от „Демократична България” са си играели на революционери по време на протестите, В противен случай преходът от управлението на ГЕРБ щял да бъде плавен.

Иванов отговори:

"Не търся ваша подкрепа за нищо. Просто се обръщам към цялото народно представителство – преди да скочим в пропастта да помислим накъде отиваме. Всеки от нас трябваше да има своето търпение, да изяде своята торба сол. Въпросът е да намерим решение на кризата, не вждам да го правим".