ПП, БСП и ДБ отказаха да преговарят с ГЕРБ за първия мандат. Днес Бойко Борисов призова да се сформират контактни групи преди партията му да получи мандат за съставяне на кабинет.

"Не стане ли, няма да стане с втория, третия, нито десетия мандат и се отива на избори", обяви той.

"В ГЕРБ е топката и отговорността, ГЕРБ показва абсолютна политическа безпомощност. Няма партии, които да застанат зад Борисов", отбеляза Венко Сабрутев от ПП пред БНТ.

Той поясни, че има сформирана коалиция в Народното събрание и тя включва ГЕРБ и ДПС.

"На България ѝ трябва редовно правителство, стабилно управление, базирано на ясни политики. Експертни кабинети и плаващи мнозинства са неработещи системи, маркетингови инструменти за скриване кой управлява", подчерта Сабрутев.

Той добави, че ПП ще проведе разговори на ниво политики с всички партии, ако получи втори мандат.

БСП също не възнамерява да преговаря с ГЕРБ за първия мандат. Това обясни пред "Тази неделя" по bTV Александър Симов. Той допълни, че е абсурдно левицата да бъде обвинявана в желание да се коалира с най-голямата парламентарно представена група.

"Ние сме единствената партия, която никога не е колаборирала с ГЕРБ в политическия смисъл на думата", категоричен бе бившият депутат.

Нямаме никакво основание да променим позицията си, че няма да подкрепим правителство на ГЕРБ, обяви съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов в интервю за БНР.

"Ако трябва да се търси изход от политическата криза, добре би било ГЕРБ да върнат първия мандат и да заявят, че ще подкрепят втория. По този начин ГЕРБ ще покажат, че имат желание да участват в разграждането на собствения си корупционен модел. В противен случай ще закарат държавата на следващи парламентарни избори. Да е ясно, че ако има предсрочни избори, отговорник за това ще е Бойко Борисов".

По думите му е странно, че говорители на ГЕРБ постоянно се опитват "да придърпат" ДБ:

"Познаваме Борисов, методите му ги знаем, познаваме и дружбата му с Гешев. Няма да се подхлъзнем по такава плоскост. Нека да е ясно за ГЕРБ".