За втори пореден ден БСП, заедно с ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и "Български възход" не подкрепи кандидатурата на Иван Христанов за шеф на парламентарната комисия по земеделие. С което си спечелиха прозвището "Коалиция "Капитан Андреево".

След като вчера бе отхвърлена, тази кандидатура бе подложена на гласуване и днес. 68 души бяха "за", 64 "против" и 92 "въздържал се".

Като зам.-министър на земеделието в правителството на Кирил Петков Христанов бе с активна роля за разбиването на контрабандата на ГКПП "Капитан Андреево". Като след вчерашното гласуване Христанов сам намекна, че то е плод на тази му дейност.

Димката със спорта

Разпределението на комисиите в парламента следва големината на парламентарните групи, като консенсус по него имаше още във вторник. Още тогава Клуб Z писа, че земеделската комисия отива при "Продължаваме промяната", а очакването е Христанов да я оглави. В сряда обаче се оказа, че последното е предпоследно. Тогава се разбра, че има проблеми и с комисията по спорта, както и с антикорупционната. Спортната се падна също на ПП, а "Антикорупция" на коалицията на Стефан Янев, като пореденции към нея е предявила формацията на Кирил Петков и Асен Василев. В последствие от ПП се отказагха от антикорупционната комисия и тя все пак отиде при "Български възход". Но със спортната ситуацията се "закучи" - заради номинацията на бившия съратник на Слави Трифонов, днес приютен от ПП - Радостин Василев.

Така фокусът на вниманието се насочи около номинацията на бившия министър на спорта Василев и твърденията от страна на ПП, че срещу избирането му пред ДПС е ходатайствал президентът Румен Радев, както и сегашната министърка Весела Лечева. Второто бе отречено от нея. Докато сюжетната линия "Радостин Василев" се развиваше с множество разклонения, още един казус намекваше за себе си - този с комисията по земеделие.

В четвъртък заседанието, в частта, в която трябваше да се определят съставите на комисиите, водеше Йордан Цонев от ДПС. Цонев следеше последователността на гласуване на комисиите, посочена в документите за пленарната зала (и в сайта на парламента), но изненадващо прескочи земеделската. Когато председателят на групата на ПП Андрей Гюров обърна внимание, че е я е изпуснал, Цонев обяви, че редът се определя от председателя и няма разбирателство по тази комисия, макар такова да имаше още от вторник. Не стана ясно в какво се състои неразбирателството, при все, че други номинации за председател освен тази на Христанов нямаше (и все още няма). Нямаше и претенции на други партии да получат земеделието. Тоест, ако има проблем, то той е в личността на самия Христанов. Това бе отбелязано за втори път от страна на ПП, но председателстващият Йордан Цонев отново обяви, че той определя реда - дотолкова, доколкото няма изрична разпоредба в парламентарния правилник.

Мотиви всякакви тука оставете

А когато все пак редът за гласуване дойде - в края на тази точка, на таблото светна резултат: ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход" се обединиха за неизбирането на Христанов за председател. От ГЕРБ гласуваха с "против", останалите с "въздържал се". Само един глас от гласувалите 23-ма от левицата бе "за". И ако за четири от петте гласували формации може да има някакво, макар и формално, обяснение за вота, то такова за БСП няма.

Иван Христанов бе зам.-министър на министъра от левицата Иван Иванов и бе логично социалистите да го подкрепят поне на тази основа (освен постигнатото предварително разбирателство за комисията). Пред Клуб Z Иванов обясни, че червеният глас "за" е бил негов. Иванов обаче отказа да отговори на въпросите защо има решение на парламентарната група за неподкрепа на Христанов. Това отказа да направи и лидерката на левицата Корнелия Нинова, която след гласуването влезе в близката до пленарната зала стая на БСП и остана там до края на почивката. Когато я попитахме на излизне, Нинова чу въпроса, но го подмина с мълчание. Нито един от останалите депутати на левицата не пожела да коментира. Неофициално оттам посочваха само, че имало неразбирателство между Иванов и Христанов по време на съвместната им работа. За такова всъщност никога не се е чувало да има, отричат и от бившия екип в земеделското ведомство, като посочват, че напрежението е било по-скоро по линия на заместник-министрите от квотата на БСП с Иван Иванов, но не и с този на ПП. 

Така въпросът с председателството на земеделската комисия бе замразен за петък, когато от се очакваше от ПП да склонят да сменят номинацията си.

Дежа вю

Кандидатурата на Христанов обаче бе представена и днес от ПП. Направи го бившият председател на НС, сега заместник - Никола Минчев.

"Вчера не чухме да се каже нещо против Христанов. Може би искането за разделно гласуване е било продиктувано от причини, които не можем да си кажем на глас тук. Христанов стана известен за тези осем месеца, което се случва рядко, белег, че е свършил сериозна работа.

Посегна там, където други ги е страх изобщо да погледнат. Когато поради работата ти се наложи да бъдеш допълнително охраняван заради кураж и действия, това е много сериозен атестат. Има гласувания, които показват нагледно доколко политическите сили действително са за изграждането на антикорупционния модел", каза Минчев, визирайки фактът, че Христанов бе сложен под охраната на НСО заради заплахи след като частната фирма "Евролаб" бе изгонена от ГКПП-то.

Самият Христанов също взе думата. Той изтъкна, че е говорил с колеги от всички парламентарни групи и никой не е казал нещо против неговия професионализъм и морални качества.

"Повечето от вас асоциират моето име с "Капитан Андреево. Това засенчи други теми", каза Христанов.

И изброи защо земеделската комисия е важна, защо е политически въпрос, изброявайки какво е свършено по време на редовния кабинет в земеделското министерство.

Бившият земеделски министър Иванов се почувства длъжен да отбележи, че всичко това е било дело на един общ екип. Но така и не стана ясно защо тогава парламентарната му група отказва да подкрепи добре свършената, според тях, работа.

"Всички помагахме. Индивидуалните изпълнения не ги поощрявам. Аз ще ви подкрепя отново, ще гласувам за вас", даде заявка Иванов.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков потвърди, че в министерството на земеделието наистина е работил екип. И на тази база призова:

"Безпрецедентни резултати. Моят призив е този отбор, който така добре работи, да работи и в комисията по земеделие".

Резултатите от този призив са ясни - т.нар. Коалиция "Капитан Андреево" пак надделя, пак със съдействието и на БСП (от което на практика няма и нужда). Гласуването на хората на Корнелия Нинова бе дежа вю от това от предходния ден - 22-ма "въздържал" се, един - "за". Обяснение все така няма.

След гласуването бившата земеделска миинистърка Десислава Танева (ГЕРБ) заяви, че твърденията за схеми на ГКПП "Капитан Андреево" са лъжа.

Комисията по спорта и комисията по правата на човека и вероизповеданията също все още са без председатели. За спорта номинациите днес отново бяха две - на Василев и на Халил Летифов (ДПС), но и двете не бяха приети. За правата на човека номинации изобщо нямаше.

Депутатите създадоха правна комисия с шеф Радомир Чолаков (ГЕРБ) и комисия по конституционните въпроси с шеф Атанас Славов ("Демократична България").