Съветът на ЕС ще свика междуправителствена конференция, като започне преговори за членство със Северна Македония веднага, щом тя включи българите в преамбюла на своята конституция.

Това се съдържа в проектозаключения на Съвета, разпространени от френското председателство. Те бяха връчени днес следобед в Народното събрание в София.

Според документа, с който Клуб Z разполага, в такъв случай Съветът е готов да проведе конференцията без повече закъснения и без допълнителни политически решения.

Проектозаключенията са адресирани до постоянните представители на страните членки на ЕС в Брюксел. Те трябва да дадат зелена светлина на проекта. Последна дума има Съветът, състоящ се от ресорни министри. Именно този орган взема решенията за започване на междуправителствените конференции с кандитатките за членство.

[Съветът] приветства споразумението за двустранен протокол (предстои потвърждаване на окончателното название на документа – б.р.), което да приложи договора между България и Северна Македония.

То ще помогне за засилването на правата на лицата, принадлежащи към малцинствените и общностните групи в Северна Македония, и като такова ще допринесе за идзпълнението на Критериите от Копенхаген. Съветът приветства в този смисъл намерението на Северна Македония да даде старт и постигне приоритетно съответните конституционни промени с оглед включването в преамбюла на конституцията на граждани, живеещи в границите на държавата и които са част от други нацииq като българите“, се казва още в документа.

Нито едно друго малцинство в страната не е поименно посочено в проектозаключенията.

Междуправителствената конференция ще започне веднага, след като Скопие изпълни ангажимента си да извърши горепосочените конституционни промени в съответствие с вътрешните си процедури.

Отделно френското председателство предлага Северна Македония "да приеме чрез процес на включване План за действие, насочен към защитата на правата на лицата, принадлежащи към малцинствени или общностни групи, включително в сферата на недискриминацията, борбата срещу речта на омразата, обучението, като създаде ефективни мерки, механизми за докладване и идентифициране на отговорните институции.“

В тази част на предложението обаче не са споменати поименно малцинства. Но е ясно, че става дума предимно за хората с българско самосъзнание в бившата югославска република.

Властите в Скопие трябва да обърнат специално внимание на защитата и недискриминиращото отношение към тези лица, се казва още в предложението. За гарантиране на необратимостта на напредъка в тези сфери и тяхното пълно и ефективно прилагане този напредък ще бъде внимателно следен от Европейската комисия. Тя редовно ще докладва на Съвета.

„Преговорите започват въз основа на това, че Северна Македония спазва и е ангажирана с насърчаването на ценностите, върху които се основава ЕС, споменати в член 2 от Договора за Европейския съюз (ДЕС), а именно зачитането на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и зачитането на човешките права, включително правата на лицата, принадлежащи към малцинствинште групи“, е записано в предложената от Париж преговорна рамка.

Тези условия са част от Критериите от Копенхаген, припомнят от френското председателство. Напредъкът на преговорите ще зависи от прогреса на Скопие в подготовката за присъединяването към ЕС и стимулирането на икономическото и социалното сближаване.

Що се отнася до превода на европейското законодателство на македонски език, председателството взема предвид изразените и от България, и от Северна Македония намерения да излязат с едностранни декларации за македонския език.