"За мен Кирил Петков е национален предател и трябва да понесе отговорност за действията си. Точно заради това сигнализирах българската прокуратура. Ако му се размина за канадското гражданство, то за националното предателство няма да има прошка."

Това пише в профила си във фейсбук евродепутатът от ВМРО (а първо от партията на Николай Бареков) Ангел Джамбазки.

Той взима повод от изнесеното вчера от депутата Станислав Балабанов - който в рамките на войната между ИТН и ПП показа вчера по телевизията бележка, която била "планът за интеграция на Северна Македония", написан саморъчно от премиера.

Затова с мълниеносна бързина Джамбазки цитира чл. 103 от Глава първа от НК, която по принцип касае държавна измяна, шпионство и пр.:

„Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9“.

Джамбазки пише още:

"Настоявам за образуване на досъдебно производство срещу този човек, защото изнесената информация от народния представител Станислав Балабанов, в ефира на БТВ днес, е не просто подигравка, тя е престъпление срещу страната ни.

Оставка и затвор. Вие сте позор, г-н Петков."

Може да се прогнозира, че прокуратурата едва ли много ще се бави, като се има предвид, че Петков е основен двигател на закриването на специализираната прокуратура (която все още е компетентна да го разследва, б.р.) и остър критик на главния прокурор Гешев.

Клуб Z припомня, че на 16 декември 2021 г. от специализираното обвинение обявиха, че прекратяват няколко сигнала срещу Кирил Петков, които буквално се нароиха след съставянето на правителството. Най-интересен от тях бе този с твърденията за документно престъпление - за невярно обстоятелство относно притежаваните гражданства.

Формулировките обаче бяха доста витиевати. Първо само 3 дни по-рано (13 декември) спецпрокуратурата счела, че не е компетентна, тъй като към датата на съставяне на декларацията за отказ от гражданство, Петков не е бил в качеството си на министър в служебното правителство. След като спецпрокуратурата е преценила това, тя изпратила всички данни и материали в Софийската районна прокуратура по компетентност.

От СРП се произнесли незабавно поради обществения интерес. Оттам прокурорите били категорични, че действително в декларацията е отразена невярна информация, но тази невярна информация имала само уведомителен характер, а няма доказателствена стойност. Поради това с постановление СРП отказала да образува досъдебно производство, посочи лично шефката й тогава.