Луис Инасио Лула да Силва от лявата Партия на трудещите се печели втория кръг от президентските избори в Бразилия срещу досегашния крайнодесен президент Жаир Болсонаро, съобщи Асошиейтед прес, цитирайки избирателните власти в страната.

След преброяване на 98,8 процента от гласовете Лула да Силва получава 50,8 процента, а Болсонаро - 49,2%. Върховният изборен съд обяви, че победата на Лула да Силва вече е математически сигурна.

Социалистът, който вече беше президент в периода 2003 - 2010 г., обеща да върне страната към просперитета от миналото, но е изправен пред предизвикателствата на поляризирано общество.

77-годишният Лула да Силва се връща на власт, след като през 2018 г. беше вкаран в затвора, с което бе отстранен от президентската надпревара тогава. Това отвори пътя за избирането на Жаир Болсонаро.

Европа е доволна заради Амазония и Меркосур

Европейските лидери необичайно бързо поздравиха Лула с победата. Причмините според „Политико“ са две.

Първата е обещанието веднага след обявяването на изборните резултати , че Бразилия е готова да възвърне водещата си роля в борбата с климатичните промени. Още по време на кампанията той се зарече да спре развихрилата се при Болсонаро безогледна сеч в Амазония – най-голямата джунгла в света, наричана „белите дробове на Земята“.

Втората причина е резултат от първата. Преговорите между ЕС и южноамериканския икономически блок Меркосур за всеобхватно търговско споразумение бяха финализирани през 2019 г. Сделката обаче така и не е подписана. Главна спирачка е Франция и президентът Еманюел Макрон, който е сериозно обезпокоен за амазонската джунгла.

„Поздравления, скъпи Лула, за това, че твоето избиране отваря нова страница в историята на Бразилия“, написа Макрон в туитър.

Според испанския премиер социалист Педро Санчес „Бразилия е решила да заложи на напредъка и надеждата“. Испания счита Латинска Америка за своя зона на влияние.

„Очаквам да работя с вас, за да се справим с глобалните предизвикателства, от сигурността на храните до търговията и климатичните промени“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Специално изявление по повод победата на Лула направи върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. В него изрично се изтъква, че ЕС поздравява новоизбрания президент. И поздравява Върховния изборен съд за прозрачния начин, по който се е състоял целият изборен процес.