Стерлитамак, град в Република Башкирия с население от близо 300 000 души, загуби единственият си детски неврохирург. Ахмет Якупович Абубакиров от Градска болница № 2 е бил мобилизиран.

Това става ясно от публикация в "Телеграм" на групата за защита на гражданските права "Акбузат" под надслов "Лекарите трябва да лекуват".

С напускането на Абубакиров "ще бъде застрашено предоставянето на квалифицирана спешна и планова медицинска помощ на деца в областта на неврохирургията", съобщава организацията.

"На 25 октомври служители на военния комисариат на град Стерлитамак и района на Стерлитамак връчиха на Ахмет Якупович призовка на работното място и отделиха само 2 часа за обучение. След това, заедно с други мобилизирани, той е изпратен с автобус до мястото на военното обучение.

Неврохирург, който извършва най-сложните операции, сега се учи да хвърля гранати и да стреля с картечница. Според сайта "Запазете час при лекар", в момента в Стерлитамак разполага само с един неврохирург за възрастни пациенти, но няма детски неврохирург."

"Акбузат" подчертава, че "оставянето на град с население от 275 хиляди души, без да се броят останалите населени места от медицинския окръг, без детски неврохирург е недопустимо".

"Молим ви да разпространите този пост колкото е възможно повече, за да отменим решението за мобилизация и да върнем Ахмет Якупович в Стерлитамак, за да изпълнява преките си задължения - да лекува деца", завършват активистите.