След като с поредното си видеообръщение лидерът на "Има такъв народ" определи като "гаранция Франция" предложението на френското председателство за условията, при които България да вдигне ветото си върху присъединителните преговори на Република Северна Македония с ЕС, от "Продължаваме промяната" реагираха остро - Станислав (Слави) Трифонов разпространявал неистини. А външната министърка от квотата на ИТН Теодора Генчовска (в оставка) не само била в течение на всичко, свързано с условията, ами и водила преговори.

Това се посочва в съобщение на ПП до медиите, разпространено тази вечер.

"В свое видео обръщение в социалната мрежа Facebook и ефира на личната си телевизия 7/8 г-н Слави Трифонов направи внушения и разпространи неистини относно важни обстоятелства по преговорния процес с Република Северна Македония за тяхното европейско бъдеще и Преговорната рамка, предложена от Европейския съюз под председателството на Република Франция", се посочва в съобщението.

И още:

"Г-н Трифонов заблуди българските граждани, че Теодора Генчовска, която той нарича "предложение на "Има такъв народ", не е знаела за условията в предложението на Европейския съюз, при положение че тези разговори са водени само и единствено с МВнР.

Също така, министър Генчовска все още не е предоставила двустранния протокол между България и Северна Македония, който министерството е договаряло със Скопие."

Посочва се още, че комисията по външна политика към парламента е поискала от МВнР да предостави въпросния двустранен протокол публично. "Преговорната рамка и двустранният протокол са двете части на един пакет, над който от българска страна работи изцяло МВнР", подчертават отново оттам. Затова парламентарната комисия ще покани министърката на външните работи в следващите дни дни да й представи освен тези документи и анализа на МВнР по съответствието им с Рамковата позиция и декларацията на НС от 2019 г., както и с позицията на КСНС от януари тази година.

Съобщението завършва с това, че ПП "остро осъжда подобни политически внушения и разпространяването на неистини, които не само влошават добросъседските отношения на България със страните от Западните Балкани, но и откровено разпространяват неистини към българските граждани".