САЩ да третират електрическите коли, батериите и оборудването за устойчива енергия, които са произведени в ЕС и се продават на американския пазар, по същия начин като идентичните стоки, произведени в Канада и Мексико.

Искането бе отправено по време на неформалната среща на министрите на търговията от страните членки в Прага. За него обяви чешкият министър на индустрията и търговията Йозеф Сикела, чиято страна председателства Съвета на ЕС.

27-те страни от Съюза се оплакват, че приетият през август в САЩ закон за намаляване на инфлацията ги дискриминира. Една от клаузите му предвижда право на данъчни кредити за американските потребители, които са закупили определени стоки, произведени в Северна Америка. Това облекчение обаче не е в сила, ако същите стоки са произведени в ЕС.

За разлика от САЩ, ЕС предлага на потребителите същите данъчни облекчения за американски стоки, а не само за произведени в неговите страни членки, изтъкват от Брюксел.

“Ние очакваме и страните от ЕС да бъдат включени в облекчението. В идеалния случай бихме искали да имаме същия статут като Канада и Мексико, но трябва да бъдем реалисти и да видим какво можем да договорим", заяви Сикела.

В срещата участва и американският търговски представител Катрин Тай.

ЕС и САЩ създадоха работна група, която трябва да намери решение на проблема. Първото й заседание ще се проведе още тази седмица, съобщи Валдис Домбровскис изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия по въпросите на икономиката в интерес на хората.