"Лукойл Нефтохим" трябва да бъде под оперативен контрол на държавата, за да се защити максимално българският интерес."

Това заяви днес народният представител от "Демократична България" Ивайло Мирчев. Това е старо искане на дясното обединение, което смята, че рафинерията в Бургас - отговорна за огромната част от продуктите на бензиноколонките, не работи на пазарен принцип и ощетява държавата. 

"Представителят на държавата досега не е пратил нито един отчет до българското правителство. Няма индикация, че въобще си върши работата", продължава Мирчев. 

Твърдението, че няма отчети бе направено от министъра на енергетиката Александър Николов още през януари. Красимир Първанов, който представлява златната акция на държавата в дружеството, още тогава излезе с теорията, че нямал такова задължение. В момента върви процедура по неговата смяна, но интересното е, че Александър Николов през последните месеци започна да твърди, че комуникацията му с Първанов е станала по-добра и последният помагал много в условията на европейско петролно ембарго над Русия. 

Според Ивайло Мирчев в Румъния е имало същият проблем с рафинерията на "Лукойл", но компанията вече плаща данъци. Според него подозренията са, че в България част от държавните институции са били прилично стимулирани от различни лица, за да се допусне “Лукойл Нефтохим” да не плаща с години данъци.

Той аргументира и старото искане на ДБ за създаване на парламентарна комисия, която да разгледа дейността на "Лукойл" със "сложна геополитическа, сложна енергийни ситуация, ситуация на пълен форсмажор".

Темата пък наскоро бе подхваната и - доста изненадващо - от ГЕРБ. В последните дни представители на партията и най-вече Делян Добрев се сетиха, че руският нефт, който рафинерията използва, е изключително евтин, а горивата за потребителите не са. ГЕРБ обвинява правителството, че не прави нищо по въпроса. Днес Мирчев нарече тези действия на ГЕРБ "изключително политическо лицемерие". 

"Не съм чул нито веднъж в тези 12 години управление на ГЕРБ, в които Бойко Борисов подкрепяше своя голям приятел Валентин Златев, Делян Добрев да повдига темата за неплащането на данъците от “Лукойл”, подчерта той. 

И допълни - цените на горивата у нас могат да бъдат ниски, ако се направи реформа на законодателството за данъчните складове.