Илон Мъск е завършил първата серия уволнения в новата си компания - Twitter - и вече е едноличен управляващ, съобщи Digital Trends. Освен основните мениджъри, които уволни още миналата седмица, той е отстранил и целия борд на директорите и според Washington Post вече е главен изпълнителен директор.

През уикенда Мъск, заедно с адвоката си Алекс Спиро и малкото останали мениджъри в компанията, е планирал колко още от служителите може да бъдат отстранени. Ще бъде решено и как да се процедира с модерацията на съдържание, която изисква най-много персонал и която милиардерът, борец за "свобода на словото", иска да намали в близкото бъдеще.

Мъск попита потребителите по любимия си маниер - с анкета в Twitter акаунта си - дали искат завръщане на социалната платформа за кратки видеа Vine. Тя беше изключително популярна преди няколко години, далеч преди създаването на TIkTok, като достигна 200 млн. активни потребители, но Twitter не съумя да я монетизира и разходите за поддръжката й принудиха компанията да спре услугата. 70% от анкетираните обаче искат да се върне.

Обсъжда се и варианта за платен акаунт в Twitter - по-точно, синята чавка, която потвърждава, че е налице автентичен профил на реален човек, да бъде направена платена услуга. Това може да струва до 20 долара на месец, макар че едва ли много хора ще са готови да плащат тази сума.

Акционерите на другите компании на Мъск обаче са притеснени. В момента той е CEO на Tesla, SpaceX, Boring Company, а сега и Twitter - и е налице въпросът колко адекватно ще може да управлява 4 големи и много различни компании едновременно.