Изборите са крайният вариант, Но са неизбежни, ако работата на институциите и парламентът останат блокирани. И Румен Радев е готов и за такъв вариант. Както и че е "за принципа в политиката".

Това коментира в понеделник президентът от Латвия, където участва в инициативата "Три морета".

"Трябва да е ясно, че в близките дни и седмици имат да се решават важни предизвикателства от компетенцията на правителството и парламента. Изборите са крайният вариант. Ако продължава блокажът на институциите и работата на парламента, изборите са неизбежен вариант", доуточни се той.

"Въпросът не е в служебния кабинет. Въпрос е партиите да проявят отговорност и дебатът и самият вот да бъдат насочени към решаване на интересите на хората. Трябва да е ясно, че в близките дни и седмици имат да се решават много важни предизвикателства от компетенцията на сегашното правителство и сегашният парламент и те не могат да избягат от тях"

„Доказал съм, че никога не бягам от отговорност. Досега съм назначил три служебни кабинета и трите се справиха с предизвикателствата пред тях. Въпросът е партиите да проявят отговорност”, продължи той.

Радев отказа отговор на въпроса на коя политическа сила би дал третия мандат, ако се стигне до подобна ситуация, като се аргументира, че е твърде рано.

Сподели обаче, че не бил за никого, а за принципа. Това като отговор на изразеното в края на миналата седмица разочарование от представители на управляващата коалиция, в това число и премиерът Кирил Петков, които посочиха как президентът критикува твърде общо, без да подкрепи онези, които застанаха зад него по време на протестите през 2020 г.

"Това не означава, както го тълкуват веднага, ако не си с нас, си срещу нас. Аз не съм с никого. Аз съм за принципа. Много ясни принципи в политиката”, каза Радев, но не уточни кои са ясните принципи, които подкрепя.

Но не можел да приеме открити призиви към политическо номадство, каза той по повод тъсенето на няколко гласа от ИТН, които да подкрепят кабинета при вота на недоверие.

"Хората са гласували по определен начин. Призивите да започне политическо номадство в българския парламент изкривяват вота на хората. Очаквам всяка партия да води своята отговорна политика така че да привлича членове и да задържа своите членове със своята политика, а не с призиви да напускат други партии, за да се присъединяват”, добави Радев.

По установена практика напоследък, той не подмина и "горещата" тема "Македония". Отново с уклон към критики към правителството и премиера Петков основно. Сегашният подход нямало да проработи.

Радев се учудвал на представители на правителството, които правели изявления, несъответстващи на реалността и на отношенията правителство - парламент.

„Трябва да е ясно, че националната рамкова позиция бе разработена и приета с решение на Министерския съвет през 2019 г. и подкрепена от 44-ия парламент с декларация”, заяви той.

„Трябва Министерският съвет, в резултат на експертизата на МВнР, ако ще актуализира по някакъв начин, да актуализира националната рамкова позиция със свое решение и едва тогава да изпрати тази национална рамкова позиция, която отразява и предложението на френското председателство, в парламента. Това е пътят, а  не обратният, както в момента се процедира. Това води до блокаж”, твърди президентът.

Радев отбеляза все пак, че предложенията по френското председателство са най-добрите до момента.

„Те са най-справедливите. От една година настоятелно се борим двустранните въпроси да се издигнат на ниво Европейски съюз. Защото това не са просто двустранни въпроси и някакъв двустранен спор за история между България и Северна Македония, както се представя. Това са въпроси, които касаят фундаментите на ЕС. Най-сетне нашите европейски партньори разбраха, че там е мястото за решаване на тези въпроси."

Имало прогрес - промяната в конституцията на Република Северна Македония, за която настояваме отдавна, вече се предвижда да се случи. 

Радев съобщи и че инвестиционният фонд по "Три морета" е направил своята първа голяма инвестиция в България, придобивайки значителен дял от пристанище „Бургас”.

„Това придобиване ще има важна роля за насърчаване на по-нататъшната свързаност и на икономическото развитие на целия регион. Това е доказателство, че когато има наличие на политическа воля, координирани усилия и усърдна работа, нещата се получават”, заяви президентът.