Международната федерация по плувни спортове (ФИНА) наложи частична забрана на транссексуални спортисти при жените, предаде Би Би Си.

Те все още имат право, но като предел се поставя 12-годишна възраст, при която полът да е сменен от мъжки в женски. Нататък вече нямат право. 

Решението е взето на заседание, на което 71 процента от членовете на ФИНА са гласували “за” мярката по време на конгреса в рамките на Световното в Будапеща. Федерацията ще създасе “отворена” категория, в която да се състезават онези, които са засегнати от новото правило.

А то означава, че нашумялата плувкиня Лия Томас (родена като Уил Томас), която записа изклюмителни постижения в колежанското първенство на САЩ. И заяви, че иска да участва на Олимпийските игри в Париж след две години. 

Конкурентките й обаче вдигнаха шум, така Томас отпада отпада от женската надпревара. По-вероятно е на френските Игри тази “отворена категория” да не бъде въведена.

Българите на Световното

Антъни Иванов остана на 13 стотни от полуфиналите на 200 метра бътерфлай на Световното. Българинът завърши 18-и с 1:57.00 минута и не успя да намери място сред най-добрите 16, които ще стартират следобед. Представителят на Тайван Куан Хун Ван затвори полуфиналите с 16-о време от 1:56.87.

Иванов стартира по-бавно и бе осми след първото обръщане, като постепенно опита да вдигне темпото, но малко не му достигна да влезе сред полуфиналистите. Той призна още преди шампионата, че не е подготвен на 100 процента за шампионата в Будапеща и фокусът му тази година е върху Европейското първенство в Рим.

Времето на Антъни Иванов е най-доброто му за годината в коронната му дисциплина, но не успя да се доближи до националния си рекорд от 1:54.50, както и да повтори фурора на същия басейн „Дуна Арена“ преди пет години, когато плува финал на Световно първенство на 200 метра бътерфлай.

Българинът плува в съседен коридор със световния рекордьор в дисциплината Крищоф Милак от Унгария, който бе най-бърз в сериите с резултат от 1:54.10 минута.

Жанет Ангелова завърши на 29-о място в сериите на 200 метра свободен стил за жени с време 2:05.88 минути. Третият български представител в днешния ден Любомир Епитропов бе дисквалифициран в сериите на 50 метра бруст.