Икономическата и финансовата политика на правителството не са провал и ще го докажем в парламента. Това заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев във връзка с предстоящия вот на недоверие към кабинета, който предстои да обсъжда Народното събрание, съобщи БТА. 

Министър Василев посочи, че резултатите от вота на недоверие ще зависят от съвестта на шестима депутати, колкото са недостигащите гласове на управляващата коалиция, за да постигне парламентарно мнозинство. 

Фактите обаче са по-различни. За да не падне правителството трябва още не 6, а 5 депутати да не подкрепят вота на недоверие. 6 депутати напуснаха вече "Има такъв народ". Към момента ГЕРБ. ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ" имат общо 125 депутати. А за да падне правителството в подкрепа на вота трябва да гласуват 121. С други думи - ако 5 депутати гласуват "против", "въздържал се" или не участват в гласуването, то вотът не минава.

Той отбеляза, че законодателната програма на парламента по актуализацията на бюджета е направена, без да се налага да работи през събота и неделя. 

След като бъдат направени всички предложения към Комисията по бюджет и финанси, ще бъдат разгледани и остойностени от Министерството на финансите. Ще работим с колегите в комисията, за да бъдат приети разумните приложения, а не толкова разумните по възможност да бъдат отхвърлени, каза още Асен Василев. 

Министър Василев взе участие в Софийски икономически форум III, провеждащ се днес в столицата, на който политици и експерти обсъждат въпроси от сферите на енергетиката, сигурността и икономиката.

Зърното може да поскъпне тройно

"Ако Европа не предприеме единни действия, през зимата може да има удвояване и утрояване на цената на зърното."

Това пък е мнението на вицепремиера по темата за очакваната продоволствена криза в Европа и света, заради войната, която Русия води в Украйна. ой уточни, че към момента Русия не изнася зърно. Украйна пък не може да го изнася, защото пристанищата й са блокирани от Русия, а транспортът по суша е с ограничен капацитет.

Повечето количества от зърно са изкупени от Китай, защото те са предложили най-високата цена, посочи Василев. Държавите, които имат най-голяма нужда от зърно като държавите в Северна Африка, ще получат много малки количества или изобщо няма да ги получат. Това от своя страна означава, че може да се очаква голяма мигрантска вълна от тези държави към Европа.

Ако Европа не задейства пазарните механизми да се помогне на бедните държави да се сдобият със зърно, може да се очаква масово завишаване на цените на храните в Европа, добави Василев.

"Предприемането на единни действия от страна на Европа означава да се задейства член 15, за да се задържи европейският пазар и всичкият износ, извън Европа, да бъде контролиран и не да отива към тези, които предложат най-висока цена, а към тези, които имат най-голяма нужда от зърно. По този начин ще се избегне хуманитарната криза и катастрофа. "

Българският вицепремиер коментира, че от средата на януари се наблюдава напълно оттегляне на логистичната верига на доставки на ключовите доставки - енергиен и продоволствен. По думите на Василев е било ясно, че ще има война. Според него е изключително важно всички да бъдат подготвени за това, което предстои. "Това, което предстои, не е нещо красиво и през което ще минем лесно", изтъкна министър Василев. 

Ще има и други проблеми, които ще се появят в близко бъдеще. Те ще бъдат свързани с недостиг на строителни материали, както и на редки метали, прогнозира заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите. Затова Василев призова да се действа съвместно. 

В средносрочен план трябва да се подобри свързаността между Гърция, България, Румъния и Полша, за да може да се изгради необходимите газопроводи, пътища, железопътни линии, за да може да се предвижват стоките, добави Василев. Той счита, че Черно море поне в близко бъдеще няма да може да бъде използван като превозен канал, тъй като превозите на товари по него ще бъдат висорискови. Взимането на решения на ниво Европейски съюз трябва да се ускори, защото трябва да се действа по-бързо, призова българският вицепремиер.