Доскоро най-важният въпрос за българската политика бе ще намери ли премиерът Кирил Петков 12 допълнителни депутати, за да има отново мнозинство от 121, след като "Има такъв народ" напусна управляващата коалиция.

Откакто ГЕРБ внесе вот на недоверие обаче, палачинката се обърна и въпросът вече е друг - дали ГЕРБ ще събере 121 гласа в подкрепа на този вот, за да свали правителството.

При това мнозинство от 121 депутати е само пожелателно за Петков, защото според Конституцията правителството може да работи и с по-малка подкрепа в парламента.

Докато за ГЕРБ, ако наистина иска да свали кабинета, намирането на 121 депутати е задължително.

Ето какво пише в основния закон

Чл. 89.

(1) Една пета от народните представители може да предложи на Народното събрание да гласува недоверие на Министерския съвет. Предложението е прието, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители.

Накратко - вотът на недоверие е един от малкото случаи, в които Конституцията задължително изисква сбор от повече от половината от всички депутати или поне 121.

При вот на недоверие да се изчислява дали правителството ще събере 121 гласа е безсмислено упражнение. При вот на недоверие 121 гласа трябва да събере опозицията, която го е внесла.

Разстановката на парламентарните сили е известна.

Трите партии, които остават в управляващото мнозинство, имат общо 109 депутати. "Продължаваме промяната" е с 67 народни представители, БСП има 26, а "Демократична България" - 16.

Трите партии, които са в опозиция имат общо 106 депутати. ГЕРБ е с 59, ДПС има 34, "Възраждане" -13.

"Има такъв народ" е с 20 депутати. Именно тяхното поведение е решаващото в случая.

Отскоро има и 5 депутати, които не членуват в парламентарни групи. Те се отцепиха от "Има такъв народ".

Ако приемем, че ГЕРБ може да разчита твърдо на 106 гласа, (което не е много сигурно, защото означава пълна мобилизация на герберите, ДПС и "Възраждане"), то за да бъде успешен вотът на недоверие "за" него трябва да гласуват още 15 депутати. Въпросът е дали "Има такъв народ" ще осигури тези гласове, за да свали правителството.

Откакто напуснаха коалицията, хората на Слави Трифонов на няколко пъти гласуваха заедно с ГЕРБ и ДПС против инициативи на кабинета. В повечето случаи обаче гласовете им бяха "въздържал се".

Ако от "Има такъв народ" продължат с тази си политика и отново гласуват "въздържал се", то те реално ще подкрепят кабинета. Защото няма да участват в събирането на 121 гласа "за", нужни на опозицията за успешен вот на недоверие.

Единственият вариант правителството да падне е "Има такъв народ" да гласува "за" вота на недоверие. Това обаче би било пагубно действие за самите тях. Защото окончателно ще затвърди впечатлението, че изпълняват поръчка от Сараите.  Ако "Има такъв народ" гласува "за" вота на недоверие най-вероятно няма да има никакъв смисъл изобщо да се явява на следващите парламентарни избори.

Разбира се има вариант, при който "Има такъв народ" гласува "за" вота, но въпреки това правителството оцелява. Общият сбор на гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ е 126. Достатъчно е само 6 депутати от всички тях да отсъстват от залата при гласуването и Петков ще продължи да бъде премиер.