"Няма доверие в този начин на гласуване. И точка по въпроса. Казвам ви го от името на ДПС".

Това заяви зам.-шефът на парламента Йордан Цонев (ДПС). Репликата му бе в отговор на искане на Милен Матеев ("Продължаваме промяната"), който поиска точката за промени в Изборния кодекс, с които се връща хартиената бюлетина, да отпадне от дневния ред за седмицата. Цонев имаше предвид, че обществото няма доверие в машинното гласуване, което е въведено към момента.

Матеев поиска да има обществено обсъждане. Цонев обаче заяви, че има няколкостотин хиляди подписа в подкрепа на тези промени и това е достатъчно обществено обсъждане.

"За мен е кауза да не върнем хартиената бюлетина и да се върнат манипулациите. С това, което приемате днес, са нарушени текстове от правилника. Не е нужно от коалицията "хартиена бюлетина" да показвате мускули. Знаем, че имате гласовете, но не го правете на тъмно", отговори Матеев.

Цонев изтъкна, че именно от ДПС са въвели машинното гласуване. "когато вие хабер нямахте да ставате политици".

"Да стигнем ние до извода, че нашето собствено предложение, е грешно значи има защо", заяви той.

Надежда Йорданова ("Демократична България") поиска точката за промените в Изборния кодекс да отпадне. Делян Добрев (ГЕРБ) отговори, че има време тези точки да минат през комисии. Предложението на Йорданова не бе прието.

Борислав Гуцанов (БСП) поиска да отпаднат точките за решение за даване на военна помощ за Украйна, както и за инвестиционен разход за нови самолети. Това предложение също не бе прието.