"Мен ме съмнява истерията около хартиената бюлетина. Вижте реакцията - тя е крайна, буди съмнения вече в този си вид."

Това обяви във вторник сутрин по бТВ лидерката на БСП Корнелия Нинова, като влезе в опит за контраатака на обвиненията, че има нова т.нар. коалиция на хартиената бюлетина след избора на председател на НС, който стана с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход".

Нинова, която в предишния парламент се възмущаваше на разказите от "Има такъв народ" на "неща от кухнята", сега обясни как едва ли не съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков е опитал да търгува избора на парламентарен шеф срещу отказ от БСП да иска въвеждането отново на хартиената бюлетина.

"Тази бюлетина беше част от разговорите за председател. Кирил Петков дойде и каза: Оттеглете си бюлетината и тогава", каза тя.

И продължи в стил "една жена каза":

"Защо в кулоарите, в партийните централи, навсякъде се шушука, че машините променят вота".

"Искаме избирателите да имат избор – машини или хартия", каза тя. И обясни, че причината за това са странните съобщения "Дневникът е подправен", които се появиха на машините в три области: Варна, Велико Търново и Пазарджик (Макар ЦИК да извърши последваща проверка и тя не установи намеса, б.р.). "За тези области знаем, ами ако има други", риторично попита лидерката на партията, която продължава от вот на вот да намалява изборните се резултати и на 2 октомври падна до пета политическа сила в НС. Според ръководството на БСП проблемът е в машинното гласуване, според вътрешнопартийната опозиция - в лидерството начело на БСП.

Нинова обясни още, че предложила Вежди Рашидов за председател на НС от името на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход", за да се отпуши парламентарния блокаж. "Постъпихме държавнически", самооцени се тя.

"До какво се стигна. Една от партиите, ДБ, каза: "Кристиан Вигенин е прекрасен кандидат, но не може да го подкрепим, защото БСП е против да изнасяме оръжие за Украйна. Ама какво общо има това?!", каза Нинова. Оценки веднага - "с Вежди Рашидов идва Бойко Борисов", продължи тя.

"Това не е коалиция за управление, ние няма да подкрепим кабинет с мандат на ГЕРБ, ДПС или "Възраждане", твърди социалистическата лидерка.

"Използвахме КЗП само и единствено за защита на потребителите, не за политически пиар. Хората да го оценяват, оценката на министър (Никола) Стоянов не ми е важна", каза още Нинова в обяснение защо от масираните проверки по нейно време като министър на икономиката и след обявената от нея борба срещу спекулата резултати не е имало.

Вчера служебният министър Стоянов изнесе данни пред бТВ, според които от над 800 проверки, едва около 14 са с някаква санкция и то заради забравени етикети на продуктите, по думите му.

"Този човек уволни хората, които направиха всички тези проверки. Той махна тези хора", беше обяснението още на Нинова, която обаче забрави да спомене, че уволнените са чисто политически нейни назначения.

Тя реши да вкара и друг момент като обвини Стоянов и съответно ръководенето от него министерство, че не си "мърдат пръста за райския газ".

Лидерката на БСП имаше и гневна тирада по повод на служебни министри, членове на БСП, които обаче са част от вътрешнопартийната опозиция. 

Тя даде за пример министърката на спорта Весела Лечева, която си позволила да коментира партийни въпроси на соцпартията.

"Това работа ли е на един служебен министър? Просто спрете. Достатъчно го правихте в кампанията, хайде спрете", възмути се Нинова.

"Тези социалисти не представляват БСП, като представляват себе си в правителството и да коментират себе си. Публични коментари за партията от тях няма да приемем. Да дойдат на "Позитано" и да коментират там", продължи тя. Но не спомена, че тези лица, в т.ч. Лечева, са членове на Националния съвет на партията, т.е. пленума, а някои и не са допускани от нея до заседанията и до гласуване.

Нинова обясни и защо от БСП са отказали поканата за разговори с контактната група "Паси-Плевнелиев". "Имаше контактна група за правителство, сега предлагат контактна група за бюджет с президента. Няма такова нещо като контактни групи, има парламент. За какво ни е медиатор помежду ни?", каза тя.

Нинова посочи още, че смята парламентарната група на "Български възход" за неопределена. "Странни са ми", каза соцлидерката и посочи липсата на позиция на партията на Стефан Янев около избора на председател на НС.