Новият стадион на ЦСКА-София в Борисовата градина ще излезе по предварителни изчисления 80-90 милиона лева. Те са подсигурени от собствениците Гриша Ганчев и Юлиян Инджов, като клубът не е обвързан с тази инвестиция. Арената трябва да отвори за началото на сезон 2025-2026. 

А капацитетът му ще е 15-18 хиляди седящи места, като всичките ще са покрити. Стадионът трябва да е най-модерният в България.

Това бе обявено на пресконференция на шефове на клуба и международната маркетингова агенция SPORTFIVE, която е привлечена като партньор за стопанисването и управлението на стадиона. Подписан е договор между двете страни.

Целта е да се развива целият парк, а строежът нямало да излезе от "чашата" на настоящия "Българска армия". Напротив.

В договора с държавата, който е за 30 години, е посочено, че инвестицията е защитена дори при условие, че Ганчев и Инджов свършат парите, например, увери адвокатът на "червените" Станислав Трендафилов. Той добави, че е осигурена и банка за кредит - в краен случай, предвид и инфлационната среда. 

Това е причината да не се обвързва клубът с вложението, а също така и заради правилото на УЕФА за финансов феърплей.

Двете страни дадоха подробности относно проучванията и анализи, свързани с възможностите за стопанисването. Арената ще се използва също за концерти, други културни събития, мачове на националните отбори, търговска дейност и т.н.

Пистата ще бъде премахната, както и други площи, така част от заеманото сега място от ст. "Българска армия" ще бъде върнато на парка. Няма да има терени на детско-юношеската школа - тя изцяло се мести в Панчарево, каза изпълнителният директор на ЦСКА-София Филип Филипов.

"Надяваме се и националният отбор да играе на нашия стадион, разчитаме да има и концерти на международни и местни звезди. 10 000 кв. м. ще бъдат върнати на парка. Целият стадион ще бъде с покрив. Ще има подземни гаражи за паркиране, а ако има нужда от външен паркинг, той ще бъде екологично ориентиран", заяви представителят SPORTFIVE Щефан Хилер, който беше придружен от цял екип.

На 1 юли започват проучванията и подготовката на документацията по строителството, а по предварителни разчети разрушаването на стария стадион трябва да стартира на 1 април 2023 г. Планира се строителството да тръгне през 2024 г. и ако всичко е наред - от лятото на 2025 г. ЦСКА-София би трябвало да играе на новия стадион.

Много се коментираше капацитетът. Според SPORTFIVE той е оптималният. По-голям стадион би означавал повече разходи, празни места, а също така риск за възвращаемостта на инвестицията.

Стадионът може да получи ново име - ако намери спонсор, просто това не се изключва като вариант. Той ще е четири звезди по категоризацията на УЕФА, което означава, че на него ще могат да се играят мачове от евротурнирите, квалификации и т.н. - на най-високо ново. Дори и европейски финали, единствено без на Шампионската лига.

Най-високата категория - 5 звезди, се дава при минимум 50 хил. седящи места, както и други показатели, свързани с паркоместа и т.н.