Прочутият фестивал на съвременното изкуство „Документа“, който се провежда в град Касел, бе обвинен в антисемитизъм и ще покрие някои от изложените произведения с плат след протести на еврейските общности в Германия.

Става дума за картини на художествения колектив от Индонезия „Таринг Пади“. На тях са изобразени евреи със свастики и прасета с шестолъчната Давидова звезда.

Според художниците картините били критика към съвременния капитализъм и проблемите на индонезийското общество, и не били насочени към определени етноси. Въпреки това индонезийците са се съгласили да покрият с плат тези части от произведенията си.

„Нашите работи не съдържат теми, чиято цел е да показват определени етноси в негативна светлина“, твърдят те.

Въпреки това елементите в картините им са явно антисемитски, смятат специалисти. На тях са изобразени евреи с вампирски зъби и знака на SS на шапките. На нарисувано прасе с Давидовата звезда пише „Мосад“. Така че антисемитизмът е абсолютно недвусмислен, признаха и от „Документа“. Да се представят евреите като прасета е средновековна практика.

Освен това фестивалът тази година е забранил участието на художници от Израел. Други държави не са засегнати. Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер критикува остро това решение. 

Проблематично е и че художниците от индонезийския колектив открито признават принадлежността си към движението BDS (Boycott, Divest and Sanctions) – международна кампания, която настоява за заличаването на Израел и възвеличава терора срещу израелски граждани.

„Скандалът не е толкова дори в това, че тази картина е изложена на фестивала. Скандалът е, че ние предварително предупредихме, че участието на хора от BDS ще доведе до това, но никой не пожела да ни чуе“, заяви Елио Адлер от неправителствената организация „Инициатива Ценности“.