В 18:30 часа започна поредната демонстрация в подкрепа на правителството, докато в пленарната зала на Народното събрание депутатите обсъждаха внесения вот на недоверие към правителството, предава репортер на БНР. 

Акцията в подкрепа на кабинета "Петков" се организира зад сградата на Народното събрание - в пространството край храм-паметника "Св. Александър Невски". И тук се чуват скандиранията "Оставка", които огласяват протеста на партия "Възраждане", свикан, за да призове за подкрепа към вота на недоверие за правителството. Скандиранията са заглушавани от рок музиката, която звучи.

Български знамена и украински символи посрещат демонстрантите, които идват, за да подкрепят кабинета "Петков".

Хората, които говориха пред микрофона на БНР, заявиха, че това правителство допуска грешки, със сигурност не е идеално, но най-важното е, че е заявило пътя на промяната - именно това ги мотивира да го подкрепят и също така да не се върнат ГЕРБ и ДПС на власт . Също така участниците в демонстрацията споделят, че се страхуват от сериозните проруски настроения на "Възраждане" и очертаваща се проруска коалиция, а България трябва ясно да заяви проевропейското си бъдеще и проевропейската си перспектива.

"Целта е много проста - да не се връщаме години назад, да не излизат на протести още поколения деца. Имаме правителство, което не смятаме за идеално, но което е дало ясна проевропейска реформаторска заявка. Като гражданин съм уплашена от това, което видяхме миналата седмица - много ясна нова коалиция, включваща предишните управляващи от ГЕРБ, ДПС, които са ясно свързани с мафията, ИТН, които се декларираха в тяхна подкрепа, както и "Възраждане", които са "очевадно" декларативно пропутински проксита в България", посочи една от участничките в демонстрацията в подкрепа на правителството.

Протестиращите носят български и европейски знамена, но често се срещат и украински символи - те категорично изказват подкрепата си за Украйна и правят опити да включат българин, който се бие на фронта в подкрепа на Киев. Ако се очертае профил на проправителствените демонстранти -  те са млади, някои от тях са дошли с децата си.

“Благодаря ви! Вашата подкрепа и вашата сила са гаранцията, че в нашата държава справедливостта ще възтържествува и всички ще живеем в една нормална страна за нас и за нашите деца”, каза доскорошният шеф на НС Никола Минчев. 

А премиерът Петков, който отново се появи на демонстрацията, този път със съпругата си, заяви:

"Докато всички тези хора са решили, че България ще бъде различна - мен не ме е страх от нищо."

Засега тук всичко е спокойно, свидетелства репортер на БНР. Движението се отбива частично около храм-паметника "Св. Александър Невски", но задръствания няма.

И другият протест - "Оставка"

В същото време пред Народното събрание се провежда и протест на симпатизанти на "Възраждане". Искането е ясно за всички - оставка за кабинета. 

Целият периметър пред парламента е обграден с метални заграждения, като има изключително голямо полицейско присъствие. Между Народното Събрание и храм-паметника "Александър Невски" е разположено и водно оръдие.

Протестиращите са против политиката на правителството и "купуването" на депутати. Изборите са наложителни, посочват участниците в протеста.

Те ще останат пред парламента до края на днешното парламентарно заседание и след това.

Депутатът от "Възраждане" Петър Петров заяви пред протестиращите:

"В момента в НС тече един монолог на министри, които нямат ограничение във времето за разговори. Този монолог се прави с цел "тупане на топката", опитвайки се да отложат гласуването на вота за недоверие на правителството за четвъртък, за да имат повече време и да се опитат да се разберат с още други народни представители".

Пред своите симпатизанти лидерът на партията Костадин Костадинов заяви, че не изключва провокации на протеста тази вечер:

"Като се огледате тука, да виждате подобни елементи като тези, които бяха миналата седмица? Да виждате тук хора, които да скандират, примерно да кажем, обидни, нецензурни изрази, макар, че днес в парламента видяхме, че заместник-министър председателят говори по този начин. Когато нивото на едно правителство вече се показва не само от неговата политика, но и от поведението на неговите привърженици, единственото нещо, което остава след това, са новите избори".