Рано тази сутрин, в 7:30 ч. сутринта, двама униформени служители от Главна дирекция "Охрана" към Министерство на правосъдието са посетили дома на лидерката на БСП Корнелия Нинова. Но не е била открита, тъй като вече била излязла за работа - за да участва в председателския съвет преди пленарното заседание на парламента.

Това обяви Нинова пред журналисти днес. 

Лидерката на левицата обвърза това посещение с казуса "Кирил Добрев". Както Клуб Z писа, в началото на миналия месец тя се оплака, че прокуратурата се меси във вътрешнопартийните дела на БСП, тъй като се е задействала по сигнал на бившия й съратник, сега вътрешна опозиция за това, че е бил възпрепятстван от гласуване в Националния съвет, чийто член е. Добрев бе изключен "на подпис", на свикан извънреден и неприсъствен пленум в края на миналата година.

Наказан по сходен начин по-късно бе и Калоян Паргов, лидер на столичните социалисти, също вътрешна опозиция на Нинова. През юли обаче със свое решение, неподлежащо на обжалване, Върховният касационен съд възстанови и двамата като членове на Националния съвет (пленумът) и така на 28 август Добрев решил да присъства на насроченото заседание. Но според жалбата му, Нинова и приближените му опитали да възпрат дейността му. И така държавното обвинение се намесило. 

Нинова, както и още двама нейни съпартийци - Борислав Гуцанов и Гергана Алексова, бяха призовани да се явят в обвинението за обяснения. По-точно, от Нинова било изискано да връчи техните призовки, а крайната дата за явяване бе 12 октомври, като законът предвижда принудително довеждане от "Съдебна охрана" при отказ.

Още тогава Нинова определи намесата на прокуратурата като "участие във вътрешнопартийния преврат в БСП". Заяви още, че нито тя, нито Гуцанов и Алексова, и тримата депутати, няма да се явят. Повтори тези си обвинения и днес. 

От обвинението реагираха, че става въпрос за проверка по сигнал за неизпълнение на съдебно решение и лидерката на БСП не е над закона. Отрекоха всякаква намеса в партийните дела и призоваха Нинова да не спекулира политически с един законов акт. Алексова и Гуцанов се считат за редовно призовани чрез Нинова, тъй като тя като лидер можела да им даде призовките, а НПК разрешава работодател да направи това - посочиха още от обвинението.

Наблюдаващият прокурор от Софийска районна прокуратура Георги Иванов обаче тогава не се ангажира да каже ще изиска ли принудително довеждане, ако тримата не се явят на 12 октомври. Датата е 2 ноември и такова досега не е било осъществено.

Какви документи са носили днес от "Съдебна охрана" в дома на Нинова не е ясно, тъй като и тя самата не ги е видяла. Реагира обаче министърът на правосъдието и принципал на "Съдебна охрана" - Крум Зарков, доскоро депутат от БСП и "трън в очите" на лидерката - и защото бе неин опонент за лидерския пост, и защото сега е част от служебния кабинет на президента Румен Радев. 

В свой фейсбук пост Зарков разказва, че заради обявлението на Нинова днес е извършил проверка в "Съдебна охрана". И според нейния резултат тя е била посетена от въпросните служители във връзка със... заведено от нея дело срещу журналиста Явор Дачков.

"Служители на Главна дирекция "Охрана" са посетили адреса, за да предоставят на  Корнелия Нинова акт на Софийския районен съд по нейна частна тъжба срещу журналиста Явор Дачков. Съдът е разпоредил книжата да се изпратят на страните по делото, за да могат те да се запознаят и да преценят дали да се възползват от правото си да обжалват в указания срок. Главна дирекция "Охрана" към Министерството на правосъдието е отговорна и длъжна да изпълни съдебното разпореждане, като установената практика е служителите да посещават гражданите преди или след работно време, дотолкова, доколкото тогава е най-вероятно те да са у дома си", заявява Зарков.

Своята "лепта" в тази любопитна история даде и Дачков:

"Мисля, че Корнелия Нинова прекрачва всички граници на разума, а лъжите ѝ придобиват патологични измерения. Нинова води две дела срещу мен (още две ми е завел и Калоян Методиев (бившият шеф на кабинета и в икономическото министерство, б.р.)). Тази сутрин съдебна охрана е отишла в дома ѝ, за да ѝ връчи някакво решение на съдията по нейната собствена жалба срещу мен. Корнелия не им е отворила, а отишла в парламента да вдига скандал, че Гешев иска да я арестува, заради Кирил Добрев чрез съдебната охрана, подчинена на Крум Зарков. Този дебелашки макиавелизъм от Крушовица е пълен потрес. Заради Корнелия и Калоян Методев през ден се чувам с призовкари, уреждаме си срещи, съдебна охрана ми връчва документи и т.н., но и през ум не ми е идвало да се правя на Паниковски и да държа речи за свободата на словото. Не знам с какви очи хората около Корнелия Нинова продължават да стоят до нея и да гледат тези срамни сцени, но те са доста по-виновни от самата Корнелия за положението в БСП."