Министерството на външните работи на Северна Македония ще реагира с вербална нота до официална София с искане да се разграничи от изказването на Костадин Костадинов, депутат и лидер на политическа партия "Възраждане“, и да "осъди днешната му реч на омразата, която безспорно съдържа териториални претенции". 

Това подчертаха от външнополитическото ведомство в Скопие пред "ТВ 24“, цитирана от "Фокус".

"Тези послания не само са в пряко противоречие с духа на Договора за приятелство, чиято същност е взаимното уважение като основа за насърчаване на добросъседските отношения, но и послания, които не са в духа на европейските ценности и нашето общо евроатлантическо сътрудничество. За днешния инцидент ще бъде изпратена вербална нота до Министерството на външните работи на България", увериха от Скопие.

По-рано през деня Костадинов обяви в декларация от трибуната на парламента, че "Възраждане" започва програма, с която да "образова" европейските партньори, че няма такова нещо като "македонски език". Той уточни, че още тази седмица парламентарната група ще представи книгата с цялото досие на Никола Вапцаров, в която той се определя като българин.

"Ще говорим в ЕС, в централите на европейските институции. Македония е българска, винаги е била и винаги ще бъде", категоричен бе Костадинов.

Коментарите му бяха по повод изявлението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която обяви в Скопие, че македонският език е признат и ще бъде официален език в Европейския съюз.

"Опасенията на "Възраждане" са потвърдени. Това, което предупреждавахме, че ще стане - вече става. Докато беше подписван договорът за преговори на РСМ за присъединяване към ЕС, Урсула фон дер Лайен обясни, че македонският език съществува. На дневен ред ще излязат претенции за несъществуващи малцинства в България. Т. нар. македонски език е напът да стане официален в ЕС. Ще имаме преводи от македонски на български и обратно. Това е тежко национално предателство", заяви Костадинов.