Избраният терен за нова национална детска болница не само няма недостатъци, но има невероятно много предимства.

Това обяви по БНТ в четвъртък сутрин министърът на здравеопазването в служебното правителство д-р Асен Меджидиев.

Вчера той и регионалният министър Иван Шишков съобщиха, че има избран терен - в Долна баня, близо до Националната болница по ортопедия. Той е бил предпочетен от пет възможности, оставени от редовния кабинет. Двамата министри обаче не дадоха подробности какво е надделяло при избора на този терен пред останалите.

Днес Меджидиев изброи какво прави мястото толкова привлекателно според правителството - локация, микроклимат, комуникация, въобще по думите му теренът бил "уникален".

На избраното място има минерална вода и газификация, електропреносна мрежа, водопровод и канализация. До терена има спирки на метрото и на наземния градски транспорт. Ще бъде изграден паркинг - подземен и наземен. Теренът се намира между три булеварда и така ще има три подхода към болницата. Има и 15 декара парк със зелени площи. Предвиден е и хотел за родители. Ще има и рехабилитационен център, каза министърът.

Болницата ще бъде построена с площадка за хеликоптери на покрива, продължи още той и добави: "Всичко това, теренът го позволява".

България, десетилетия след всички останали страни в ЕС, се очертава, че най-накрая може да се сдобие с няколко хеликоптера за спешна помощ в близките години.

По думите на Меджидиев преустройство на друга сграда не би излязло по-евтино от проектирането на нова.

Той отказа да даде дори и ориентировъчни разчети колко би струвало построяването на дългоочакваната национална детска болница.

Тя е обект с национално значение и пари ще се намерят, увери министърът.

"Не мисля, че държавата е опряла дотам, че да няма пари да построи сграда за една детска болница при условие, че се заделят средства за други, по-маловажни неща", каза само той.

По въпроса за критериите за избора на терен Меджидиев каза: "Критериите не са мои, а на експертите", като посочи ролята на регионалното министерство.

"Теренът първо трябва да се узакони. Парковото пространство е собственост на Столична  община, трябва да стане държавна собственост. Имам уверението, че това ще стане до 2 месеца", обясни той.

Според него строителството трябва да започне до 5-6 месеца.

Договорът, сключен с дружеството "Детско здраве" за стария проект на болницата, е прекратен на 19 август от служебното правителство. Авансът от 9 милиона лева е изискан обратно от държавата, но все още не е възстановен, каза министърът.

"Няма възможност да откажат, средствата трябва да бъдат възстановени. Имаме множество покани към тях, но към момента не е възстановен предоставеният аванс. Ние ще настояваме тези средства да бъдат възстановени", смята той.

За строежа на новата сграда ще бъде открита нова обществена поръчка.

Той коментира и темата за изграждането на частна детска болница. Подобно перспектива събуди вълна от негативни реакции сред педиатри, родители и граждански организации с основния аргумент, че държавата не може да абдикира от детското здравеопазване. Частна педиатрична болница може да има след като започне да действа националната, посочиха критиците на подобна възможност. Един от големите проблеми е недостигът на педиатри и на педиатрични сестри, които първоначално лесно могат да бъдат привлечени в частното лечебно заведение заради по-високо заплащане.

В здравното министерство са постъпили документи за проект за частна детска болница, каза министър Меджидиев. Те обаче са върнати към подателя, тъй като не са били напълно окомплектовани. 

"След разглеждането на експертите от МЗ, те се насочват към ИА "Медицински надзор", откъдето трябва да се получи становище, трябва да се получи и становище от НЗОК и тогава вече Министерството на здравеопазването се произнася за целесъобразността на такъв проект. Изпълняваме процедури по закон, не целим да спираме и разрешаваме проекти, спазваме процедурите", посочи министърът.

"Държавата не може да абдикира, полагаме всички усилия да има детска болница, да се обезпечи с кадри", смята той. Според него имало време и да се обучат кадри, "всяка година излизат нови кадри". "Не мисля, че не може да обезпечим една детска болница с кадри", продължи той. Статистиките обаче сочат, че педиатрията е една от специалностите, в които има най-остър недостиг на специалисти.

Министърът коментира и темата за възнагражденията в здравеопазването. МЗ готвело проект за остойностяването на лекарски и сестринския труд като в цената на клиничната пътека изрично да се посочва колко струва той.

От другата седмица в министерството се създавал специализиран съвет за постоянен контрол на наличието на медикаменти в аптечната мрежа с представители на производители, търговци и собственици на аптеки. Зачестиха информациите за липсващи лекарства по аптеките заради износ. Електронната система, която започна да функционира и към която различните участници в процеса трябва да подават информация и в зависимост и наличностите или липсите на дадени продукти, износът им да лъде спиран или отново възобновяван, според Меджидиев лесно можела да бъде заобиколена. Затова той въвеждал "по-активно работеща система с човешки фактор в нея". 

"Мерките ще се вземат на момента. В момента, в който видим, че нямаме наличност, веднага да се стопира износът", обяви министърът.