Парламентът прие решение за изпращане на военна помощ на Украйна. 175 депутати гласуваха "за", 49 - "против", 1 се въздържа. Решението бе подкрепено от ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДПС, "Демократична България" и "Български възход". Против бяха от БСП и "Възраждане". Единият глас "въздържал се" дойде от "Продължаваме промяната".

Решението е общ проект от две решения, внесени от "Демократична България" и ГЕРБ.

Дебатът продължи 4 часа. Атанас Славов ("Демократична България") заяви, че проектът е внесен от неговата формация в първия ден на парламента. Но той е закъснял.

"Сега имаме шанс да поправим тази грешка. Да се наредим до нашите съюзници от ЕС и НАТО. Да оказваме военна помощ, от която Украйна се нуждае", каза още Славов.

Той допълни, че в Министерството на отбраната не били сигурни, дали ако изпратим някакво оръжие, то ще проработи или ще даде дефект.

"Не сме придобили много нови бойни способности. Изпълняваме наш международен дълг, нападнатият в агресивна война има право на самозащита. Всяка страна има право да подпомага, за да се отблъсне агресията", каза още Славов.

Георг Георгиев (ГЕРБ) заяви, че се радва, че държавата ще демонстрира лицето, което и отива.

"Случващото се в Украйна е непровокирана с нищо агресия. Наши сънародници също страдат", каза още Георгиев.

Според "Възраждане" "евроатлантическата сбирщина" в парламента се опитва да въвлече България в конфликта.

Елисавета Белобрадова ("Демократична България") заяви, че още по времето на българското Възраждане не са искали да сме под руско влияние и неутрални.

"Това решение е дневният ред на целия свят. Дневният ред на демокрацията. Ние не просто участваме в дневния ред на света, заявяваме за пореден път нашата геополитическа насоченост, наравно с цивилизованите страни", каза Белобрадова.

Тя напомни, че в Украйна има и бесарабски българи. И добави:

"Свободата е най-важната наша ценност. Тя не може да бъде отлагана поради малодушие".

Кристиян Вигенин (БСП) заяви, че основна ценност за партията е мира.

"През тази ценност ние вземаме нашите решения. Това е едно прибързано, неподготвено и чисто полтиически мотивирано решение, без информация и анализ за рисковете. При обсъждането на такъв ключов въпрос не участваха службите за сигурност.

Решението се взема от Народно събрание, което, както се очертава, ще си отиде по Коледа. Задължава се един служебен кабинет. Това е колективна безотговорност, ние няма да участваме. Това решение задълбочава разделението в българското общество.

Нека украинци и руснаци се избиват с нашите оръжия, ние ще си изпросим нови от партньорите. Това е цинично и отвратително", каза още Вигенин.

Според него България би могла да има съвсем различна роля - страна, която работи за мира, а не за задълбочаване на военния конфликт. Според него днес се ражда "коалиция на войната".

Атанас Атанасов ("Демократича България") репликира Вигенин като му припомни, че българските служби са казали, че война няма да има. А тя е започнала няколко дни по-късно.

Даниел Лорер ("Продължаваме промяната") призова депутатите да са представители на хората. Според него всички хора искат едно и също - сигурност.

"Всички ние се сещаме за сигурността, само когато стане напечено. Сега, когато до нас бушуава война, би било безкрайно безотговорно за парламента да не се занимае със сигурността", каза Лорер.

Според него "истински цинизъм е да се поддържа съветско въоръжение от миналия век".

"Бъдете спокойни, не участваме в конфликта. Така, както не участват и 50-те други държави, вече предоставили помощ. Ние заявяваме ясно, че България е достоен съюзник, на който може да се разчита", каза още Лорер.

Джейхан Ибрямов (ДПС) заяви, че войната ще спре, когато има победа.

"За нас е много важна победата на мира. Това се постига чрез диалог, чрез дипломация, чрез разум и чрез преговори", каза Ибрямов.

Но изтъкна, че за този мир най-важно е запазването на териториалната цялост на Украйна и живота на хората, живеещи в тази територия.

Даниел Митов (ГЕРБ) заяви, че "всички искаме мир".

"Понякога мракобесието тръгва агресивно напред и започва военни действия. Това, че в Европа има война, не е по наше желание. Този въпрос трябва да отправим към Кремъл. България не е неутрална държава, тя е член на НАТО и ЕС. Не можем да искаме само меда, а когато някой тръгне с жилото, да бягаме и да се гънем", каза още Митов.

Кремена Кунева ("Демократична България") изчете част от писмото на украинските българи до държавните институции в България. В това писмо се казва, че войната е несправедлива.

"Ние всеки ден губим работата си, домовете си, близките си. Очакваме и друг вид подкрепа. Българите в Украйна очакваме България да застане на наша страна", прочете Кунева.

В писмото се казва, че твърденията, че българите са заплашени от украинските "нацисти" са руска пропаганда. И че именно след разпадането на СССР българите в Украйна са били наистина свободни и са имали право да говорят и учат свободно своя език, благодарение на украинските власти. Изтъква се, че сънародниците ни също защитават независимостта на Украйна.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че сред тези, които са подписали писмото, са хора, които работят за партията на украинския президент Володимир Зеленски. Според него нито едно българско културно дружество не е подкрепило писмото. А огромната част от тези организации са с обвинения в сепаратизъм. Според него подписалите се 680 човека са, без изключение, на държавна заплата.

"На пропагандни въпроси няма да отговарям", отговори Кунева.

Екатерина Захариева (ГЕРБ) призова онези, които са против решението за даване на оръжие за Украйна, да не разпространяват тезите на "руската пропагандна машина".

"Съюзник в НАТО означава да носим отговорност за защита на демокрацията, човешките ценности, правото на държавите да съществуват", заяви Захариева.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова каза, че въпросът за износ на оръжие за Украйна се поставя като цивилизационен избор.

"Повече оръжие означава повече война. Трябва да се сложи край на този конфликт, да се преговаря, да се спрат военните действия, да се търси мирно решение. Ние сме много ясни и последователни по тази тема. Осъдихме агресията на Русия, нарекохме я война, а не военна операция.

Организирахме оказването на хуманитарна помощ. Но винаги сме били против износа на оръжие за Украйна. Ние спряхме това решение, защото бяхме в правителството. Сега обаче има разлика", каза Нинова.

Според нея всички партии са последователни, освен "Продължаваме промяната". Тя изтъкна, че Кирил Петков като премиер е казвал, че няма да даваме оръжие. "Български възход", според Нинова, също е непоследователна, защото лидерът ѝ Стефан Янев също се е изказвал против изпращането на оръжие.

"Влизате ли в коалиция на войната, срещу коалиция на хартията?", попита Нинова партиите, които подкрепят изпращането на оръжие за Украйна.

От "Български възход" припомниха, че по времето на правителството "Петков", в което Нинова бе министър, България е имала рекорден износ на оръжие.

Настимир Ананиев ("Продължаваме промяната") заяви, че когато се помага на жертва на агресия, трябва да се направи това, което иска жертвата. Според него предишното правителство е направило това, което е поискала Украйна.

Костадинов пък направи сравнение между сегашната ситуация и Втората световна война, когато България не е пратила оръжия на Източния фронт. Според него Германия е била нашият тогавашен евроатлантически партньор. Костадинов припомни, че след войната е имало Народен съд, за онези, които са ни вкарали в нея на страната на Германия.

"Това най-вероятно пак ще се повтори. Просто да кажа", завърши той.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че е безотговорно да се твърди, че с това решение България ще бъде вкарана във война.

"Със същия успех може да се каже, че вашата позиция е в подкрепа на Кремъл", обърна се той към БСП.

Иванов напомни, че Владимир Путин си поставя за цел да преразгледа съществуващия ред в Европа.

"Оттам последваха и Грузия, и Крим. Опит за руско имперско влияние. Този опит директно засяга България. Всички сме за мир, но това означава поемане на отговорност. Тази война, която Путин води, е и война срещу собствения му народ. Възпирането на господаря на Кремъл е въпрос на отговорност за установяването на траен мир", каза още Иванов.

Министерският съвет в срок до един месец да внесе в Народното събрание проект на решение за предоставяне на военна и военно-техническа подкрепа за Украйна, като принос към общите усилия на международната общност за подпомагане жертвите на агресията, съобразно българските възможности, гарантирайки сигурността и защитата на населението, гласува парламентът.

Парламентът възложи на Министерския съвет в кратък срок да организира и подписването на споразумения за предоставянето на необходимото военно оборудване, отчитайки българските възможности.

До един месец кабинетът да проведе преговори с правителствата на съюзниците в НАТО за придобиване, предоставяне или разполагане на заместващ или усилващ отбранителните ни способности капацитет, което да позволи ускорено освобождаване от остарялото съветско въоръжение и техника, се казва в решението.

Министерският съвет в рамките на общите усилия на ЕС да идентифицира и предложи на Народното събрание пакет от мерки за взаимодействие и подкрепа на Украйна във възстановяването на икономиката, инфраструктурата и енергетиката на страната, се посочва още в решението.

Парламентът възложи на кабинета до 10 ноември т.г. да предприеме всички необходими действия за деклариране готовността на България за принос към мисията на ЕС за подпомагане на Украйна.

Правителството да подкрепи съдебния иск на Украйна срещу Русия в Европейския съд за правата на човека за нарушения на Европейската конвенция за правата на човека и да встъпи в делото на Украйна срещу Руската федерация пред Международния съд на ООН, прие Народното събрание. Също така да подкрепи усилията на международната общност за разследване на военните престъпления, извършени от руската армия на територията на Украйна, гласуваха още депутатите.

В преамбюла на документа се казва, че НС потвърждава декларацията на Четиридесет и седмото Народно събрание във връзка с агресивните военни действия на Руската федерация срещу Украйна. Като категорично осъжда войната на Руската федерация срещу Украйна, счита, че този конфликт е най-значителната заплаха към мира и сигурността в Европа, е записано в текста.

НС потвърждава категоричната си подкрепа за териториалната цялост на Украйна и отхвърля незаконното анексиране на украински територии чрез т.нар референдуми, като подчертава значението на решенията на ООН в тази връзка.

В преамбюла се подчертава и необходимостта от укрепване сигурността на страната ни във всички области чрез модернизиране и укрепване способностите на въоръжените ни сили, чрез подпомагане растежа и иновациите на отбранителната индустрия и увеличаване на научния потенциал в сферата на отбраната и сигурността.