Парламент има, председател няма, но го има проектът на решение на "Демократична България", с който Народното събрание най-сетне може да вземе решение за оказване на реална военна подкрепа на Украйна. Проекторешението бе внесено днес, веднага след клетвата на новите 240, както от ДБ бяха дали предварителна заявка да направят.

То е озаглавено "Решение за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна".

Според него, освен необходимостта от модернизация на българските въоръжени сили, е посочено и: Министерският съвет в 14-дневен срок да подготви пакет от военна помощ за Украйна. МС трябва да организира подписването на споразумение за предоставяне на необходимото военно оборудване (въоръжение, боеприпаси и техника) в съответствие с исканията на украинската страна и нашите възможности, като го изпрати за ратификация в Народното събрание веднага след подписването.

Ако проектът бъде приет в този му вид, то в 30-дневен срок МС трябва да внесе в парламента и "всеобхватна програма за въоръжаване на българската армия с отчитане на решението за предоставяне на Украйна на военна техника и въоръжение и планове за придобиване на заместваща техника от съюзниците". Посочва се още, че планът трябва да отчита амбицията за достигане на 2% от БВП за отбрана - ангажимент, поет пред НАТО.

Кабинетът ще трябва и в 10-дневен срок да организира консултации със съюзниците от Алианса относно придобиването на заместващата техника.

Припомняме, че служебният кабинет одобри инвестиционния план за армията, възлизащ на 6,6 милиарда лева, като в него фигурира и придобиването на още 8 F-16, ангажимент, който България трябва да изпълни, след поръчаните 8 изтребителя, за да има ескадрила. Днес президентът Румен Радев даде заявка пред парламента, че планът ще бъде внесен и поиска одобрението му. От ДБ настояват също това да стане - но нюансът е след отчитане на помощта за Украйна.

ДБ предлагат и създаването на нарочна временна парламентарна комисия, която да осъществява контрол по решението.

В проекта на коалицията изрично е посочено и категорично отхвърляне на незаконното анексиране на украински територии чрез псевдорефетендумите в 4 области.