Селекционерът на полския национален отбор Чеслав Михневич заяви, че няма да вземе на Световното в Катар защитника Мачей Рибус, предаде БТА, цитирайки футболната федерация на страната.

Не е заради контузия, наказание или лоша дисциплина, не е и за слаба форма. Причината е, че 32-годишният футболист наскоро премина в "Спартак" (Москва) като свободен агент. Поради което той отнесе много критики в родината си, най-вече от запалянковци. Наричаха го и "предател".

А решението на Рибус не бе голяма изненада, тъй като от 2012 г. той живее в Москва, като от 2018-а е женен за рускиня. Има прекъсване само от един сезон - 2016-2017, в който носеше екипа на френския "Лион".

До края на изминалия сезон Рибус играеше за "Локомотив" (Москва), пак в руската Висша лига. Договорът му изтече и явно в Полския футболен съюз са очаквали, че ще си намери отбор извън Русия. Но по-рано през юни Рибус подписа контракт за два сезона със "Спартак". Първият му клуб в Русия е "Терек" (Грозни) - от 2012-а до 2016 г. В младежките си години защитаваше цветовете на "Легия" (Варшава).  

Мачей отпада и за септемврийските мачове в Лигата на нациите. Световното е от 21 ноември до 18 декември в Катар, а Полша е в група С заедно с отборите на Аржентина, Мексико и Саудитска Арабия.