Буквално минути след успешния вот на недоверие, с който ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" свалиха правителството, от ДПС "дозабиха" пирон в ковчега му, като внесоха в деловодството на Народното събрание проект на решение за одобряване на т.нар. френско предложение за Република Северна Македония (РСМ). С което изпревариха ГЕРБ, откъдето дадоха същата заявка минути по-рано.

Че проектът е внесен обяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ, който е първият подписал се, а след него - Делян Пеевски.

Така, докато Външно и парламентът си прехвърлят топката за това - кой трябва на практика да вземе решението, от ДПС предлагат Народното събрание да задължи изпълнителната власт да одобри френското предложение.

НС "одобрява предложения от френското председателство проект на Преговорна рамка за членство в Европейския съюз на Република Северна Македония и Република Албания", гласи текстът.

Малко по-рано през деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува правителството и в частност премиера (вече в оставка) Кирил Петков за това, че се страхува да предложи проекта на Френското председателство и обеща всичките 59 народни представители на партията му да гласуват със "за". 

След него обаче Петков за пореден път даде заявка, че може да изкаже само лично мнение, а решението трябва да дойде от НС (въпреки че според конституцията Министерският съвет определя външната политика на страната).