Днешното заседание на парламентарната комисия по външна политика, чиято основна тема трябваше да бъде новият протокол между България и Северна Македония, се отложи. Това стана с гласовете на новото мнозинство в Народното събрание - ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане".

Външната министърка Теодора Генчовска трябваше да запознае депутатите със съдържанието на проекта на Протокол за съвместно заседание по Договора с РСМ и пакета документи на Председателството на Съвета на ЕС във връзка с процеса на разширяване, който, ако бъде одобрен, може да доведе до отмяната на българското вето за РСМ.

Очакваше се тази комисия да обсъди и т.нар. френско предложение, за което вероятно ще се очаква отговор от страна на премиера Кирил Петков при посещението му в Брюксел утре.

ГЕРБ и ДПС обаче настояват решение да бъде предложено от страна на Петков, а по него после да се произнесе парламентът. Премиерът - напротив, от седмици е категоричен, че МС няма да вземе решение без одобрение от парламента.

"Не разбирам защо се провежда заседание на Министерския съвет едновременно с Външна комисия. Не знам дали МС ще вземе ли решение и какво ще е то. Нашата позиция е ясна.

Къде е премиерът, който е направил предложението, да си го защити?", коментира Даниел Митов от ГЕРБ.

Позицията на ГЕРБ идва въпреки уверенията на лидера на партията Бойко Борисов, че те всъщност искат да се приеме френското предложение - от Министерския съвет!

Според Екатерина Захариева пък, която заемаше поста на Генчовска в последното правителство на ГЕРБ, всякакво решение днес би било противоконституционно без одобрение от НС (каквато всъщност е позицията на Кирил Петков и ПП, б.р.). Тошко Йорданов от ИТН заяви, че премиерът и Министерския съвет се "опитват да избягат".

Предложението да се отложи изслушването на Генчовска дойде от Станислав Ангелов от ДПС. Управляващите в лицето на "Продължаваме промяната" и БСП се опитаха да ги убедят, че министърката на външните работи трябва да бъде изслушана.

"Опитвате се да скриете тази дискусия от българските граждани и ще си получите заслуженото, защото се опитвате зад гърба им да взимате решения от ключово значение за българската политика", заяви Кристиян Вигенин от левицата.

Това обаче не трогна гласуващите вече в пълен унисон от ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане", които приеха отлагането на заседанието с 9 срещу 8 гласа.