Джорджа Мелони, която неотдавна встъпи в длъжност като министър-председател на Италия, избра за първото си посещение в чужбина днес Брюксел, демонстрирайки европейски ангажимент на доскорошния медиен фон, описващ я като евроскептичка с "фашистки корени". 

"Изборът на Брюксел за първото ѝ посещение в чужбина е добър знак и показва ангажимента на новото правителство да запази Италия в центъра на процеса за вземане на решенията в Европа", заяви неназован официален представител на ЕС, цитиран от Ройтерс.

Мелони се срещна тази вечер последователно с председателката Европейския парламент Роберта Мецола, с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Първите кадри от срещите ѝ показаха сърдечна атмосфера вместо резервираност към новата италианска лидерка с репутация на "крайнодясна". 

"Добре дошла, Джорджа Мелони, в Европарламента", написа Мецола в Туитър. "Италия винаги е имала централна роля в ЕС. Повече от всякога - с нахлуването на Русия в Украйна, вдигането на цените на енергията до звездите и увеличаващата се инфлация - трябва да останем единни. По-силни сме, ако сме заедно". 

Самата Мелони обяви намеренията си във Фейсбук преди заминаването си от Рим днес: 

"Гласът на Италия в Европа ще бъде силен. Готови сме да се изправим пред големите въпроси, като започнем с енергийната криза, сътрудничейки за бързо и ефикасно решение с цел да подпомогнем семействата и предприятията и ударим спирачка на спекулата".

"Доволна съм от климата, който намерих тук в Брюксел", каза Мелони пред репортери след срещата си с Мишел. Тя описа атмосферата на срещите си като "много откровена и много положителна".

Мелони каза, че пред събеседниците си днес е изложила позициите на страната си по енергийната криза, войната с Украйна, европейския план за възстановяване и устойчивост и миграционните потоци, както и за решенията на ЕС за охрана на външните му граници. Тя не даде подробности от разговорите. 

По време на кампанията си за изборите на 25 септември и след като сформира правителство с още две десни партии, Мелони подчерта нееднократно, че Италия остава твърдо на позициите на НАТО и на ЕС по отношение на войната в Украйна и спрямо Русия.

Като най-пострадала от пандемията в Европа, Италия има достъп до най-голямата част от финансирането по европейския план за възстановяване и според наблюдателите Мелони не би рискувала тези жизнено важни за дълбоко задлъжнялата ѝ държава парѝ, влизайки в конфликти с Брюксел. Съотношението на италианския публичен дълг към брутния вътрешен продукт е близо 153 на сто.

Кораби с мигранти

Върху европейския дебют на Мелони днес хвърлиха сянка съобщения за кораби на германска неправителствена хуманитарна организация с нелегални мигранти на борда в Средиземно море, чийто екипажи поискаха да ги стоварят в Италия, но получиха от властите отказ.

Германия призова Италия да помогне на мигрантите и заяви, че плавателните съдове на благотворителни организации, действащи в Средиземно море, играят важна роля за спасяването на човешки живот, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Три кораба, ръководени от неправителствени организации, включително германската "Ес О Ес Хюманити" (SOS Humanity), са край бреговете на Италия повече от седмица и превозват почти 1000 мигранти. Те заявиха, че всички техни искания за акостиране досега са се оказали неуспешни.

Мелони през предните дни каза, че държавите, под чийто флаг плават въпросните кораби, трябва да се погрижат за мигрантите, които в момента са блокирани в морето, след като нейното правителство заплаши да им забрани да влизат в италиански води.

В изявление, изпратено по електронната поща до Ройтерс, германското посолство в Рим съобщава, че в момента на плаващия под германски флаг кораб "Хюманити 1" (Humanity 1) има 104 непридружени непълнолетни лица.

"Много от тях се нуждаят от медицински грижи. Помолихме италианското правителство да осигури бързо помощ", се казва в изявлението на посолството, публикувано късно снощи.

Миналата седмица Италия изпрати писма до посолствата на Германия и Норвегия, в които се казва, че поведението на два кораба на неправителствени организации, плаващи под техен флаг, не е в съответствие с правилата за национална сигурност, граничния контрол и борбата с незаконната имиграция.

Германското посолство отговори, че правителството на Германия вярва, че "гражданските организации", които спасяват мигранти в морето, "имат важен принос за спасяването на човешки животи в Средиземно море".

"Спасяването на хора, намиращи се в смъртна опасност, е най-важното нещо", се казва в изявлението.

Благотворителната организация "Ес о Ес Средиземно море" (SOS Mediterranee), на чийто кораб се намират 234 души, заяви, че през следващите дни времето в морето ще се влоши, и помоли Гърция, Франция и Испания да окажат помощ, тъй като Малта и Италия не са отговорили на молбите за акостиране.

Министерството на външните работи на Италия заяви, че е поискало Германия да предостави подробна информация за условията на борда на кораба "Хюманити 1", и обеща да окаже спешна помощ, ако това се наложи.