На откриването на новия Интеграционен център #Задоброто украинци и българи се усмихват, прегръщат се, поздравяват се емоционално и сякаш са забравили, че ги е събрала война. Животът и щастието са голямата победа срещу всяка война.

Центърът работи вече седмица на новото място, безвъзмездно предоставено от домакините „Овергаз Инк.“ АД в централния им офис на ул. „Филип Кутев“ 1.

Групата „Няма-такива-невероятни-доброволци“ пренесе и подреди за 3 дни хранителните продукти, играчките, дрехите, детския почасов център от сградата на „СофтУни“ в Младост 4 на новото място до Парадайз център.

През първите дни центърът е посрещнал 611 украинци, 234 от тях са деца.

Новите приемни #Задоброто са разположени на 2 етажа и събират на едно място представители на институциите, за да помогнат на украинските бежанци да се интегрират по-лесно и бързо в социалната и в здравната системи, в образованието и в пазара на труда. Ще има курсове по български език, без който украинските лекари, икономисти, инженери, педагози не могат да легализират дипломите си. Ще продължи да работи кабинетът за психологическа помощ за жертвите на войната.

Създателите на центъра - Фондация „За доброто“, показват офисите на гостите, сред които са Н. Пр. украинският посланик Виталий Москаленко, изпълнителният директор на "Уолтопия" Ивайло Пенчев, представители на фондация BCause и на UNICEF – България, съмишлениците от BG4UA, които подкрепят центъра и със значителни финансови средства. И, разбира се, домакинът - изпълнителният директор на „Овергаз“ Сашо Дончев.

"Станахме едно сякаш паралелно общество на цялата иначе антиутопична картинка, която ни заобикаля. Решавахме не само проблеми на украинците, но намирахме решения и на наши, важни за обществото ни проблеми", каза Кремена Кунева, председателят на фондацията на сбирката.

Посланик Москаленко е бил развълнуван:

"Този център е израз на много голямата емпатия на българския народ към украинците бежанци и към каузата на украинския народ, който се бори за своята свобода и независимост."

Донесъл е подарък – книги на украински за библиотеката на центъра.

Всички се застояват в новата зала „Круто #Задоброто“ (круто означава яко на български). Там центърът ще осигурява съвместно с UNICEF Bulgaria психологическа подкрепа, арт и физически занимания за тийнейджъри от Украйна, които бяха най-изолирани през първите им месеци в България. Първото, което виждате в залата „Круто/ Яко“, е грамадното синьо сърце на стената, изрисувано от украинката Людмила Найдюк. Тя е психолог и художник и ще работи с децата заедно с украинската писателка Ана Багряна. И двете са избягали от войната заедно с децата си.

"Ако някой ви зададе въпроса как си представяте общество от свободни хора, спомнете си тази сбирка. Ние тук сме свободни, защото само свободните хора са готови на солидарност, на съпричастност, на състрадание, на взаимодействие, на взаимопомощ. Вие всички сте свободни хора и това ме прави щастлив. Дай боже тази проклета война да свърши час по-скоро, за да можем да реализираме и другите си мечти", казва Сашо Дончев.

Сред съмишлениците са актьорът Алек Алексиев и Георги Божилов. Двамата са изминали за трите месеца на войната хиляди километри до Украйна и обратно – всеки път с хуманитарна помощ на отиване, а на връщане с майки и деца, бягащи от войната. Жоро, който има разсадник, онзи ден подари на новия център внушително количество цветя, жълти и сини, и сам ги засади в кашпите в градината.

"Последните месеци преобърнаха представите ни в какво общество живеем. В България има страшно много хора, на които им се прави добро, на които им се живее в по-добра страна, за които хуманността е естествено състояние и е едно от най-важните неща", завършва емоционално Кремена.

Интеграционният център работи от понеделник до събота (както и досега):

- от 9.00 до 19.00 часа приема дарения;

- от 10.00 до 17.00 часа работи с хора, търсещи подкрепа.

До централния офис на "Овeргаз Инк." АД на ул. „Филип Кутев“ 1, кв. Хладилника, се стига с метро – линия 2, станция „Витоша“, и с автобуси 120, 65, 83, 88, 98.