Спорове за бюджета и дали България да отключи присъединяването на Северна Македония в ЕС са причините за падане на правителството, отчитат световните агенции след вота на недоверие снощи.

Опозицията свали правителството със 123 на 116 гласа след само 6 месеца управление, съобщи Ройтерс.

От агенцията подчертават, че Петков е обещал да се бори срещу корупцията и е заел "необичайно силна позиция" срещу Руската федерация.

Британският в. "Гардиън" подчертава, че това вероятно означава четвърти избори в България от април миналата година насам. Това ще постави милиони евро по Плана за възстановяване в риск, отбелязва изданието. 

Американското сп. "Политико" пък отбелязва, че падането на Петков е добра новина за Европейската народна партия и лоша за евролибералите, които искат да приемат "Продължаваме промяната" в редиците си.

Според изданието бившият премиер Бойко Борисов има ръст в подкрепата след незаконния арест тази година, и е успял да разсее донякъде съмненията за корупция в управлението му. "Гардиън" припомня, че ако Петков не успее да "сглоби" нов кабинет с подкрепата на отделни депутати, скоро ще има нови избори.