Правителството на Кирил Петков падна след 191 дни управление. Новата четворна коалиция в парламента гласува против него.

Така стана кабинетът "Петков" стана първият в най-новата ни история, свален след вот на недоверие.

123 депутати продкрепиха вота на недоверие,  бяха "против" 116, а "въздържал се" нямаше. Това стана при прегласуването.  

"Искам да кажа, че беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от г-н Пеевски, г-н Борисов, Слави Трифонов и г-жа Митрофанова", обяви след вота премиерът.

Очакванията бяха за 124 гласа "за" и 115 "против", но оказа се, Рамадан Аталай от ДПС е дал глас срещу вота не недоверие. По погрешка. (124 - заради липсата на Елена Гунчева от "Възраждане", иначе вотът трябваше да покаже 125 срещу 115). За да не остане неразбран, Аталай даже излезе на трибуната, за да поиска "за да остане в стенограмата", че гласът му е "за" падане на правителството, а не "против".

Любопитен момент бе и първоначалната регистрация в зала. Таблото показа едва 181 народни представители. Липсваха 11 от ПП, трима от ДБ, 1 от "Възраждане".

Веднага след гласуването и краткото изказване на Петков, на трибуната излезе председателката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова - за да говори за Република Северна Македония. А депутатите на ПП и министрите демонстративно напуснаха залата.

Минути преди гласуването

Няма голямо значение какво ще се случи с този вот. Ако падне правителството, първият мандат идва при нас, заяви премиерът Кирил Петков в ефира на бТВ, малко преди да бъде гласуван вотът на недоверие срещу правителството му.

Попитан колко са чудещите се депутати – двама или седем-осем, премиерът каза, че вярва, че са седем-осем.

„Вярвам, че те ще имат възможност да мислят много по този въпрос“, посочи премиерът. Той добави, че тази сутрин не е говорил с тези депутати, защото днес е време за техния размисъл. 
В същия екип ще отправим покана към всеки един депутат, който иска да бъде част от едно независимо правителство. По същия начин ще го направим, ако вотът мине. Вотът ясно показва кои са силите, които са срещу правителството, каза още Петков.

"Когато отвън пред парламента г-н Пеевски протестира срещу това правителство, когато ГЕРБ ясно казва, че няма да подкрепи правителството, когато "Възраждане" с договорките с посланик Митрофанова застават срещу нас, а едновременно с това площадът е пълен, разбирате в този момент, че вотът на недоверие не е от голямо значение", посочи премиерът.
На въпрос дали допуска да има депутати от „Има такъв народ“, които, без да заявяват напускане на партията, тази вечер могат да изненадат с гласовете си, премиерът Кирил Петков, каза, че знае за няколко човека, които се чудят между лоялност към партията си и огромната отговорност, която осъзнават, че имат. Има един огромен конфликт между тях и се надявам, че в следващите няколко дни, независимо от този вот, те ще имат време да осмислят историческата тежест на това решение и колко е важно по средата на войната да не хвърлят държавата и в спирала от политически кризи, добави премиерът. 

Предизвестие

Вотът на недоверие бе посветен на икономическата политика. Дебатите вчера обаче бяха основно по политически въпроси и с висок градус на напрежение.

Още миналата седмица при свалянето на Никола Минчев от поста шеф на парламента стана ясно, че има ново мнозинство - ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане".

Коалиционният кабинет с премиер Кирил Петков беше 99-ото правителство на Република България. Той беше избран на 13 декември 2021 г. от 47-ото Народно събрание със 134 гласа „за“ и 104 „против“. Беше подкрепен от депутатите от ПП, ИТН, ДБ и БСП, в него влязоха представителите и на четирите формации.

На 8 юни лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в изявление във фейсбук обяви, че изтегля четиримата си министри и така предизвика правителствена криза. Няколко дни по-късно министърът на спорта Радостин Василев в оставка съобщи на скандална пресконференция, че заедно с петима депутати от ИТН се отцепва от партията. По-късно, ден след като от поста му беше свален Минчев, още един представител на партията - Кирил Симеонов, напусна формацията на Трифонов. На 14 юни ГЕРБ обяви, че внася вот на недоверие към кабинета.

Въпреки призивите на премиера за намирането на още шестима депутати "отцепници" за мнозинство от 121 гласа, за да продължи това управление, такива не се отзоваха. На практика, вотът можеше и да не мине при 4 гласа липсващи, въздържали се или против (защото щяха да са 120, а за успешен вот на недоверие трябва да са поне 121). 

Правителството управляваше в изключително сложна международна ситуация - войната в Украйна, бежанска криза, инфлация.