"Явно е важно да бъде гласуван вот на недоверие, но не и парламентът да продължи да работи".

Това каза зам.-председателят на парламента Мирослав Иванов днес, малко след като отново не бе събран кворум за втори пореден ден.

След два опита в залата имаше 112 депутати. Както и вчера, отсъстваха тези на ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане".

Така, след като свалиха председателя на парламента Никола Минчев и правителството, четирите партии, които упорито отричат да са в коалиция, са на път да блокират и парламента като цяло.

И днес първа точка в дневния ред бе избор на председател на НС. Крайният срок за този избор изтича следващата сряда, 29 юни.

"Възраждане" обвини управляващите, че се опитват да вкарат точката за избор на нов председател насила без да е намерена консенсусна фигура и без да се съобразяват с другите партии.

Шефът на парламентарната група на БСП Георги Свиленски атакува новото мнозинство като го обвини в саботаж на парламента.

"На председателски съвет беше поставен въпросът точката за избор на председател на Народното събрание и за приемане на процедурни правила за избор на антикорупционната комисия да отпадне. Още вчера ви казахме, че това са причините, поради което новото управляващо мнозинство не желае българският парламент да функционира.

Вече осем дни след свалянето на Никола Минчев новата коалиция няма кандидат за председател на българския парламент. Новото управляващо мнозинство - ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ", хвърля държавата в хаос", каза Свиленски.

Тошко Йорданов ("Има такъв народ") заяви, че "няма мнозинство нито на опозицията, нито на някакви управляващи, ние не сме слуги".

"В този парламент явно ще си говорим през трибунки за известен период от време, докато не се успокоят нещата. Всички се упражняват и се опитват да си измият ръцете с нас. Ние, колеги, не сме в управляващата коалиция вече. Не сме част от това правителство.

В парламента няма никакво мнозинство. Нито на опозицията, нито на някакви управляващи. От тук нататък ние нямаме никакъв ангажимент да изпълняваме задълженията на една или друга политическа сила", коментира Йорданов.

Той уточни, че на председателски съвет е възникнал спор за точката за председател на Народното събрание. Тошко Йорданов заяви, че Мирослав Иванов не може да налага нищо, защото не са коалиция с тях.

"Просто свърши. БСП и ПП-ата се упражняват по темата, че спираме бюджета. Ние предложихме да гледаме точно тези закони, да ги изтикаме напред, да ги приемем, за да върви тази част.

Те отказаха, защото Мирослав иска да вкара еднолично за председател на Народното събрание. Да се видело какви сме, как не можем да се оправяме. Ние не сме коалиция. Взе да ни писва от това да се оправдават с нас. Ние за тях не бяхме никои докато бяхме в коалиция, държаха се арогантно по същия начин", допълни още Йорданов.

Той подчерта, че партията си има собствен дневен ред.

"Ние искаме да приемем законите, свързани с бюджета и законите, които са обвързани с идването на парите от Плана за възстановяване и устойчивост", коментира Йорданов.

Ива Митева добави, че с Каримански са подали ръка и са предложили точките, свързани със законодателната програма на Народното събрание да бъдат изтеглени напред, а точката за председател на парламента да остане по-назад в програмата.

"Председателят не можа да вземе своето решение, както трябва да го вземе, каза, че ще го обсъди. Явно в обсъждането са преценили, че чисто популистки и пиарски е по-добре да не се съгласяват с нас", каза още Ива Митева.

ГЕРБ-СДС ще участва в пленарните заседания само при дневен ред, отговарящ на обществените очаквания, заяви на брифинг в парламента председателят на групата Десислава Атанасова.

Атанасова уточни, че парламентарната им група ще бъде винаги в зала, когато се обсъждат закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост и средствата от ЕС. Втората тема, която ще върне депутатите на ГЕРБ-СДС, е актуализацията на закона за държавния бюджет и тези на НЗОК и ДОО. Имаме направени предложения, ще ги защитаваме и те гарантират, че парите, свързани с доходите на българските пенсионери, със защита на най-уязвимите групи на българското общество, ще бъдат подкрепени, обясни Десислава Атанасова.

Третата тема, която е от дневния ред на Европа, е за Република Северна Македония. 

За пореден път Атанасова подчерта, че Министерският съвет не е внесъл проект на решение в Народното събрание, това са направили две от парламентарните групи – ГЕРБ-СДС и ДПС. Нещо повече, отбеляза тя, с една трета от членовете на външната комисия предложихме да има извънредно заседание на комисията, на което да се обсъдят тези два проекта за решения, колкото е нужно да се дебатира, но те да станат част от дневния ред на парламента. Такова заседание, въпреки че по правилник има всички условия, не е свикано и до този момент, посочи Атанасова. Разбирам, че председателят на Комисията по външна политика вече не отговаря, включително на обаждания на нашите колеги, членове от тази комисия, добави тя. Гарантираме, че, ако днес външната комисия свика заседание, обсъди и гласува тези проекти за решения, ние утре ще бъдем в пленарната зала, за да защитим нашия проект и да гласуваме, обеща председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. 

По отношение на избор на нов председател на Народното събрание тя припомни, че когато са предложили това да стане в рамките на няколко дни след оставката на Никола Минчев, нито една от групите от управляващата коалиция не се е съгласила. По правилник срокът е 14 дни, в него могат да се номинират кандидати, уточни Десислава Атанасова.