Москва пренасочва търговията и износа на петрол към страните от БРИКС в резултат на западните санкции, заяви вчера руският президент Владимир Путин, цитиран от Дойче веле.

Групата БРИКС включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Техните икономики представляват повече от 40% от световното население и близо една четвърт от световния брутен вътрешен продукт.

След нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, Западът наложи широки санкции, включително ограничения върху вноса на руски петрол.

За да устои на санкциите, Русия се опитва да изгради по-тесни връзки с Азия, за да замени пазарите, които е загубила в ЕС и САЩ.

Говорейки чрез видеовръзка при откриването на бизнес форум на БРИКС, Путин осъди "постоянното прилагане на нови политически мотивирани санкции", които противоречат на "здравия разум и основната икономическа логика".

„Бизнесмените от нашите страни са принудени да развиват бизнеса си в трудни условия, при които западните партньори пренебрегват основните принципи на пазарната икономика, свободната търговия, както и неприкосновеността на частната собственост“, каза руският президент.

Той призова за укрепване на връзките в групата. Според Путин Русия обсъждаше увеличаване на присъствието на китайски автомобили на руския пазар, както и отварянето на индийски вериги супермаркети.

"Доставките на руски петрол за Китай и Индия се увеличават. Селскостопанското сътрудничество се развива динамично", както и износът на руски торове за страните от БРИКС, каза Путин.

Русия също така разработва "алтернативни международни механизми за трансфер" с партньорите от БРИКС и "международна резервна валута", за да намали зависимостта от долара и еврото, добави той.

Трима от членовете на групата - Китай, Индия и Южна Африка - се въздържаха от гласуване по резолюция на ООН, осъждаща инвазията на Русия в Украйна.

Конфликтът в Украйна "бие тревога за човечеството", каза китайският лидер Си Дзинпин в речта си при откриването на форума, тъй като Китай продължава да заема позиция на неутралитет, като същевременно подкрепя своя съюзник Русия.

„Страните със сигурност ще се окажат в трудности със сигурността, ако сляпо вярват в позициите си на сила, разширяват военните съюзи и търсят собствената си безопасност за сметка на другите“, каза Си пред форума чрез видеовръзка.

„Историята показа, че хегемонията, груповата политика и конфронтациите между блоковете не носят нито мир, нито стабилност, а война и конфликт“, каза той.

В други коментари Си каза, че налагането на санкции може да действа като „бумеранг“ и „нож с две остриета“ и че световната общност ще пострада от „политизиране, механизиране и въоръжаване“ на глобалните икономически тенденции и финансови потоци.

Китай отказа да критикува руската война в Украйна или дори да я нарече инвазия в знак на уважение към Москва, като същевременно осъди водените от САЩ санкции срещу Русия и обвини Запада, че провокира Москва.

Лидерите на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка трябва да се срещнат днес чрез видеовръзка. Този път срещата на върха се председателства от Китай.