Четирима жители на руския град Уфа са съдени заради антивоенно саботьорство, предаде руската версия на "Свободна Европа". Те могат да получат между 12 и 20-годишни присъди.

Според разследващите 18-годишните Фарухьон Зокиров, Мустафа Шахбазов и Емин Садигов, както и 17-годишният брат на последния, са се опитали най-малко пет пъти да повредят електрическото оборудване на железопътна линия и са критикували руската инвазия в Украйна.

Случаят с уфимските студенти коментира заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия, бившият президент и премиер Дмитрий Медведев. В канала си в "Телеграм" той ги определи за "изроди" и настоя да бъдат разстреляни.

Медведев предложи "да не се забъркваме" с такива "главорези" - "чужди и местни" и да се премахне мораториумът върху смъртното наказание.

"В рамките на действащата Конституция мораториумът върху смъртното наказание може да бъде преодолян, ако е необходимо, чрез промяна на правните позиции на Конституционния съд на Русия", смята зам.-председателят на руския Съвет за сигурност.

Това не е първият път, когато Медведев говори за връщане на смъртното наказание.

През март, коментирайки, между другото, спирането на членството на Русия в Съвета на Европа и ПАСЕ, Медведев нарече мярката "дива несправедливост". В същото време той добави, че решението дава възможност на Москва да възстанови смъртното наказание, за да предотврати особено тежки престъпления в страната.

Председателят на Конституционния съд Валери Зоркин каза през лятото, че ще е необходима нова конституция, за да се премахне мораториумът върху екзекуциите. В същото време, според него, отхвърлянето на мораториума "би било много лош сигнал за обществото".

През май 1996 г. в Русия влезе в сила мораториум върху прилагането на смъртното наказание.