Част от войната в Украйна се води в интернет. Руски хакери атакуват от февруари масивно институции и частни фирми в западните държави, съобщава „Майкрософт“ в специален доклад.

От началото на войната концернът е засякъл хакерски атаки в 42 държави. Засегнати са общо 128 организации. В първите дни след нападението руски хакери са ударили компютри на украинското военно командване, пише „Майкрософт“ в доклада си.

Украйна е успяла бързо да се справи с атаката, като правителството е изнесло дигиталните структури на държавата в облак. Руснаците са се опитали да проникнат в компютрите на 48 украински организации, да разрушат софтуера и да откраднат данните им. Някои от тези атаки са били успешни, но защитата на Украйна се е справила все пак добре с хакерите. И други страни са пострадали от руските нападения в интернет.

САЩ са били другата най-важна цел на руските хакери. Няколко вълни от атаки са засечени от началото на войната досега. Полша също представлява голям интерес, тъй като тя координира помощите за Украйна. Атаки има срещу балтийските държави, Швеция, Дания, Норвегия, Финландия, Турция, други натовски държави.

В България руска хакерска атака срина пощите.

Русия се е целила най-вече в правителствените компютри на държавите-членки на НАТО. Неправителствени организации, фирми от IT-сектора, енергийни концерни и други важни инфраструктурни предприятия също са ставали цел на руските хакерски атаки.

Има защитни механизми срещу подобни нападения, но те са различно разпределени в различните държави и затова общата защита е по-скоро ниска, коментират още от „Майкрософт“.