Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел е разочарован от факта, че България продължава да блокира преговорите с Албания и Република Северна Македония (РСМ).

„Не сме там, където трябва да бъдем, със Западните Балкани. Днес трябваше да започнем преговорите с Албания и РСМ. И не мога да крия моето разочарование от много хора. Все още има надежда. Не знам какво може да направи българският парламент през следвакщите часове. Но нещата не вървят добре“, каза той пред журналисти в Брюксел.

Борел говори преди започването на срещата на върха „ЕС-Западни Балкани“.

Българският премиер Кирил Петков, чието правителство бе свалено вчера, заяви по-рано, че няма възможност страната ни да деблокира ветото днес.

Жозеп Борел отново заяви, че единодушието е голям проблем за вземане на решения в ЕС.

„Трябва да помислим по този въпрос, защото не може да продължава така – една страна да блокира в продължение на месеци“, каза той.

Още по-остър към България бе албанският премиер Еди Рама.

“Блокирането на напредъка на РСМ по пътя й към ЕС от страна на България е позор“, заяви той при пристигането си в Брюксел.

И обвини в безсилие европейските лидери, предаде БТА.

“Позор е, че една страна от НАТО - България, държи за заложници две други страни от НАТО, а именно Албания и Северна Македония, в разгара на ожесточена война в задния двор на Европа, докато 26 други държави от ЕС седят безмълвно в плашеща демонстрация на безсилие“, каза Рама.

Албания също е възпрепятствана заради българското вето, защото ЕС иска тя да върви в пакет заедно с РСМ.