Исканията към Република Северна Македония (РСМ) съдържащи се във френското предложение, вече не са само български, а европейски.

Това заяви днес премиерът Кирил Петков след края на срещата на върха „ЕС-Западни Балкани“ в Брюксел.

Още преди започването й той предупреди, че няма хипотетична възможност страната ни да вдигне ветото срещу Скопие днес.

„Видяхме също, че част от изискванията, свързани с френското предложение, са много трудни за приемане от РСМ“, каза Петков.

Страната ни постигнала успех в тази сфера, като успяла да обясни защо трябва да се случат нещата, които искаме.

„След това тежката задача ще бъде сигурно при РСМ, която ще трябва да приеме нашите изисквания, за да може да продължи напред“, заключи премиерът.

Водените от него разговори в Брюксел са били много тежки. Петков ясно казал, че докато няма решение на българския парламент, нито той единолично, нито правителството ще променят позицията на София.

„Аз съм обещал на българския народ, че това решение ще бъде взето от парламента“, заяви Петков при пристигането си в Брюксел, преди започването на  срещата на върха.

„Българският парламент е институцията, която има най-голяма представителност. Аз винаги си държа на думата. Независимо какво ще се случи днес, кой какво ще поиска от мен, аз ще защитя тази позиция“, увери министър-председателят.

Самият той харесва френското предложение. И вижда в него, че конституцията ще се промени, преди да започне преговорният процес, че ще можем винаги да спираме процеса, ако в Скопие не се справят:

„Това е много добро предложение. Не мисля, че можем да имаме друго такова предложение.“

И макар да каза, че няма хипотетична възможност нещо да се случи днес, Петков се надява, че в близките дни Народното събрание да вземе решение по въпроса. Той също така вярва, че в този исторически момент можем да защитим всички български интереси. Всичко, за което сме си мечтали, го имаме в предложението.

Премиерът нае пропусна да нападне противниците си, които вчера свалиха правителството му:

„През цялото време темата за Северна Македония беше мъглата, която се спускаше върху публичното пространство с една единствена цел – да разклащат правителството, за да крадат милиардите. Само че ние като им казахме: „Няма да ви дадем милиардите, които искате да откраднете, не се съгласяваме с вашите номинации, прамирно за БНБ“, Северна Македония остана в нищото. И голямата теза беше: „Ама той ще предаде...“ За днешния ден ставаше дума. И днес ще видите, че ще изляза със същата позиция, с която влизам.

Петков се обърна към опозиционните партии:

„Не можеш да излизаш по телевизията и да се биеш в гърдите, че ще направиш нещо, и в свледващия момент след обяда да блокираш комисията (по външна политика – б.р.). Това е абсолютна политическа подлост. Ако толкова се бият в гърдите, днес да отидат на комисия, а после да правят кворум. Не мога да повярвам, че не могат да направят кворум. Нали бяха много стабилни, много силни, всичко знаят? Вчера рискуваме 2,6 милиарда.“

Страхливци, крадци...

Министърт председателят даде и обяснение защо според него опозицията не иска да направи кворум:

„Защото ги е страх. Защото не могат да изберат даже председател на НС. Тези хора са едни страхливци, мислят само как да манипулират. Ако имат истинска позиция - днес комисията заседава, следващите дни може да има отворена дискусия, за да разбере целият български народ. Всички трябва да знаят, че сме защитили позицията ни с това предложение.“

Допреди две седмици всички казвали, че премиерът трябва сам да вземе решение, а сега говорят за парламента.

„Или сте едни страхливци всички вие, които се опитвате да прехвърляте горещия картоф, или сте едни крадци, които се опитвате да клатите правителството, за да откраднете едни милиарди, или сте държавници. Ако сте държавници, отидете на комисия, да се говори пред целия народ и да се вземе правилното решение. Днес ще кажа на всички мои европейски партньори, че докато НС не вземе решение, българската позиция остава такава, каквато е“, обобщи Петков.

По думите му двойнствеността е нещо характерно за експремиера Бойко Борисов. Това го наблюдаваме вече 12 години, допълни премиерът в оставка.

Кирил Петков не пощади и президента Румен Радев:

„Не може от две седмици КСНС да не се свиква, да се крием на различни места и да казваме, че то едните трябва, то другите... А защитавал донякъде позицията, ама не защитавал донякъде позицията... Ако си президент на място, викаш КСНС, всички служби, всички партии. Сядаме всички заедно, обсъждаме и излизаме. Но не - пак било на правителството, на премиера. Маските паднаха. Омръзна ми от страхливвци. Аз ще си спазя моето обещание пред народа и се надявам да имаме отворена дискусия.“