Очаквахме след преговорите за нов кабинет основен приоритет за новото Народно събрание да бъде държавния бюджет. Или пък Плана за възстановяване. Или всяка една от другите ключови за икономиката ни по време на криза теми. Вместо това депутатите решиха да редактират за пореден път Изборния кодекс - за да върнат масовото използване на хартиената бюлетина.

Това не е изненада, припомня Пламена Игнатова, политически репортер в Клуб Z. Тази амбиция на "хартиената коалиция" беше налице още в края на предишното Народно събрание, а сега имат мнозинство, за да я прокарат.

Каква е истинската причина тези партии да искат да направим стъпка назад, да оскъпим изборите, да създадем изборен хаос с хартия и машини в комплект? Адекватен ли е доводът им, че хората нямат доверие в машините и те ги отблъскват?

"Това, което разколебава гражданите, всъщност е тази непрекъсната промяна на правилата", отбеляза Игнатова. "Машините показаха, че рязко е спаднал интересът в маргинализираните общности. Ние вече се чудим - става въпрос за образователен ценз, за технологичен ценз, или просто за липса на допълнително материално стимулиране?"

Какво означава машинното броене? Ще струва ли наистина по-евтино от машинното гласуване, което вече платихме? Ще се повиши ли изборната активност, ако имаме отново хартиена бюлетина? 

Отговорът на тези въпроси - и други - гледайте и чуйте в 102-ия епизод на Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.