В деня, в който т.нар. Хартиена коалиция се очаква да приеме (заради наличието на солидно мнозинство) завръщането на смесено гласуване на първо четене, лидерката на БСП Корнелия Нинова острани собствения си депутат Явор Божанков от комисията по правни въпроси. Комисията е водеща по измененията в Изборния кодекс, като същинската работа по закона тепърва предстои - текст по текст между двете четения. Божанков обаче минава за противник на завръщането на хартиената бюлетина, а в добавка - неговият глас бе решаващ в правната комисия. В нея представителите на ГЕРБ, БСП (с Божанков) и ДПС имат 12 гласа, а противниците на хартията - 11. 

Още вчера имаше податки, че той ще бъде заменен като член на комисията. Неофициално, в парламента е известно, че Божанков е поддръжник на старата теза на БСП - че трябва да се гласува максимално широко с машините, както е сега, макар той да не споменава това в публичните си изказвания. Досега депутатът от гражданската квота в партията не участва в гласуванията по въпроса в миналия парламент, спирани тогава само с гласа на бившия депутат от левицата, сега служебен министър на правосъдието - Крум Зарков, както и от процедурни хватки от страна на председателя на тогавашната правна комисия Милен Матеев ("Продължаваме промяната").

Още вчера в кулоарите се заговори, че за да не спъне хартията (и другите предстоящи изменения) в комисията, той ще бъде заменен от вярната на лидерката Смиляна Нитова. И това се случи тутакси днес. Левицата предложи рокадата за гласуване в зала и тя мина. Очаквано, против гласуваха от ПП и "Демократична България". Нитова, инсталирана в мандата на Нинова като вицепремиер и министър на икономиката за шефка на ключовата Държавна консолидационна компания (ДКК), стана член на "правна". А Божанков бе прехвърлен в комисията по конституционните въпроси.

Депутатът вчера не участва и в гласуването за даване на оръжия за Украйна. Той е против позицията на социалистите и дори е обмислял да гласува със "за" проекторешението, предложено от ГЕРБ и ДБ и подкрепено вчера от 175 народни избраници.

Той не участва и в гласуването в правната комисия тази сряда, при което бе дадена зелена светлина за измененията в Кодекса. В него не участваха и депутатите на ПП. Но ако те бяха в залата, както и Божанков и той бе гласувал с "против", то можеше поне временно отварянето на ИК да бъде стопирано.