Лидерите на страните от ЕС решиха Украйна и Молдова да получат статут на кандидат-членки.

Грузия ще го получи тогава, когато извърши необходимите реформи.

Решението бе взето в първия ден от срещата на върха на Съюза  в Брюксел. То е в съответствие с препоръката на Европейската комисия от 17 юни.

„Това е историческо споразумение и решение, исторически момент, който ни позволява да очертаем контурите на ЕС“, обяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Минути преди решението да бъде обявено охициално, европейските лидери, се свързали по видеоканал с украинския президент Володимир Зеленски. Предстоият срещи с президентите Мая Санду на Молдова и Саломе Зурабишвили на Грузия.

Трите държави подадоха молби за членство в ЕС малко, след като Русия нахлу в украйна.

„Днес е много добър ден за Европа“, изтъкна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя обаче предупреди, че трите държави трябва да напишат много домашни, преди да преминат към следващия етап от процеса на присъединяване.

„Това решение ни прави по-силни. То прави по-силни Украйна, Молдова  Грузия пред лицето на руската агресия. Защото показва, че ЕС е отново единен пред лицето на външни заплахи“, каза Фон дер Лайен.

Френският президент Еманюел Макрон, чиято страна председателства ЕС, не пропусна да се заяде с НАТО, за която преди време каза, че е изпаднала в мозъчна смърт. И заяви, че ЕС е трябвало да протегне ръка за помощ към Украйна, след като от НАТО са отхвърлили молбата й за присъединяване.

Макрон призна, че решението да се даде на Украйна статут на кандидат-член е изцяло политическо и е взето в контекста на руската агресия.

В приетите тази вечер заключения се казва, че Европейският съвет е твърдо зад Украйна, а ЕС ще продължи да осигурява солидна подкрепа за нейната икономическа, военна, социална и финансова устойчивост, включително чрез хуманитарна помощ.

Лидерите призоваха Съвета на ЕС бързо да вземе решенвие за увеличаване на военната подкрепа за Киев.