Европейската комисия препоръча на Съвета на ЕС да даде европейска перспектива и статут на кандидат-членки за Украйна и Молдова.

Препоръката за Грузия на този етап е само европейска перспектива.

Това обяви днес председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Препоръките са направени "след внимателен анализ на молбите" на трите бивши съветски републики за членство.

Грузия още е далеч от изпълнението на политическите критерии и затова тя не получава статута на кандидат,

Становищата се основават на оценките на Комисията в светлината на трите пакета от критерии за присъединяване към ЕС – политически, икономически и способността за поемане на задълженията на членството в Общността.

Взети са предвид и усилията на трите държави да изпълняват ангажиментите си съгласно Споразуменията за асоцииране, включително Задълбочените и всеобхватни зони за свободна търговия (ЗВЗСТ). Те покриват значителна част от общото европейско законодателство.

Въз основа на становищата на ЕК страните членки трябва да решат единодушно следващите стъпки.

Молбите за членство на Киев, Кишинев и Тбилиси ще бъдат обсъдени на предстоящия Европейски съвет на 23 и 24 юни.

Украйна

„ЕК смята, че Украйна ясно демонстрира решението си да приеме европейските ценности и стандарти. Още преди войната тя тръгна по този път. А от 8 години насам (когато Русия анексира Крим и избухна конфликтът в Донбас – б.р.) тя все повече се приближава към нашия Съюз“, заяви Урсула фон дер Лайен.

По думите й Киев е приложил повече от 70 на сто от общото европейско законодателство.

В Украйна има много активно гражданско общество. Има избирателна система, която доказала, че е прозрачна и свободна.

Образователната система е на много високо ниво, като са постигнати доста добри цифрови умения, както и цифрова инфраструктура.

Добри са и икономическите показатели на Украйна преди началото на войната на 24 февруари, изтъкна Фон дер Лайен. Дотогава дефицитът е бил под 2 на сто, а държавният дълг – под 50%. Тези показатели биха позволили на Украйна да се превърне във функционираща пазарна икономика.

Също така още преди руската агресия електрическата мрежа на Украйна е била свързана с тази на ЕС.

Има обаче и доста работа за вършене, предупреди председателят на ЕК.

В сферата на върховенството на закона Украйна е създала необходимите съдебни институции. Сега фокусът е върху ускоряването на избора на съдии за Конституционния съд, както и на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). 

Създадени са необходимите органи и за борба с корупцията. Приоритет в момента е изборът на нов главен антикорупционен прокурор и на бюрото за борба с корупцията.

Киев прие закон за деолигархизацията. Така Украйна е единствената страна от Източното партньорство, приела такъв закон. Важното е сега той да се прилага. Брюксел иска да види резултати.

По отношение на основните човешки права Украйна изпълнява 80 на сто от препоръките на Венецианската комисия. Остава само да приеме закон за националните малцинства (сред тях са и българите – б.р.).

Не всичко може да бъде постигнато, докато бушува войната, изтъкна Урсула фон дер Лайен. 

„Но имаме ясно послание към Украйна. Да, тя заслужава европейска перспектива. Да, тя трябва да бъде приветствана като страна-кандидат“, обобщи председателят на ЕК.

Молдова

Оценката на ЕК за тази страна в голяма степен е в същата посока, както и тази за Украйна. 

Съвсем наскоро Молдова предприе решителна стъпка към реформи с ясен мандат от гражданите. Стъпката на Кишинев се основава на ясен европейски прореформистки и насочен срещу корупцията път. Това се случва за първи път от получаването на независимостта.

Необходими са обаче още реформи в икономиката и държавната администрация, Но предвид решимостта на молдовскикте ръководители в Брюксел смятат, че страната има потенциала да изпълни изискванията.

Грузия

Тя има същите стремежи като Украйна и Молдова. Силната страна на нейната молба за членство са пазарната ориентация на икономиката и силно развитият частен сектор.

За да успее обаче, Тбилиси трябва да постигне политическо обединение и да проправи ясен път към реформите и ЕС, е мнението на Комисията. Този път трябва да изработи необходимите реформи, да включи гражданското общество и да се ползва с широка политическа подкрепа.

Затова ЕК препоръчва на Съвета да даде на Грузия европейска перспектива и по-късно да оцени как тази страна изпълнява редица условия, преди да й бъде предоставен статут на кандидат-член.