Съдийската комисия (СК) на БФС и неформалното сдружение Асоциация на футболните съдии в България размениха остри думи в декларации, след като в четвъртък петима рефери бяха извадени от нарядите до 31 март 2023 г.

Сред тях има елитни и международни арбитри. В съобщението на БФС бе написано, че СК “анализира работата на реферите по лично нареждане на президента Борислав Михайлов”.

Изглежда това предизвика реакцията на Асоциация на футболните съдии, която заяви следното:

"По повод съобщението от 03.11.2022 г. на сайта на БФС, че Съдийската комисия при БФС е решила да спре съдийските права на петима футболни съдии от ранглистата на Първа професионална лига, Асоциацията на съдиите по футбол в България заявява пред футболната и футболно-съдийската общности, че такова решение не е взето на заседание на Съдийската комисия, въпреки желанието на авторите на съобщението, да му предадат такъв вид.

Остава изводът, че решението е взето еднолично или от Председателя на Съдийската комисия Виктор Кашай, или от Президента на БФС Борислав Михайлов, като в първия случай това противоречи на Правилника за организацията и дейността на СК при БФС, а във втория - на Конвенцията на УЕФА за футболното съдийство, защото представлява грубо вмешателство в работата на една независима институция, каквато трябва да бъде Съдийската комисия.

Ако по този начин БФС се опитва да тушира свои проблеми с клубове от футболния ни елит, футболните съдии не бива и не могат да се използват за изкупителна жертва в поредния срамен за футбола ни акт.”

Начело на асоциацията е Антон Генов - в близкото минало съдия №1 на България.

Последва отговор от страна на Съдийската комисия. Тя се разграничи от управляваната от бивши съдии асоциация. Всичките си решения вземала “самостоятелно и без вмешателство”.

СК определя асоциацията като “нелегитимна” и непризната от никого организация.

"Съдийската комисия към БФС категорично се разграничава от днешното становище на Асоциацията на футболните съдии. СК взема ВСИЧКИ СВОИ РЕШЕНИЯ самостоятелно и без вмешателство на когото и да било в работата ѝ. 

В конкретния случай бе направен анализ на представянето на съдиите по изискване на президента на БФС, а на базата на този анализ СК взе решение за временно спиране на правата на петима съдии.

Държим да подчертаем, че Асоциацията на футболните съдии е нелегитимна организация, непризната нито от ММС, нито от БФС. Тя е създадена само и единствено да събира членски внос без изричното съгласие на реферите и да организира наградни церемонии веднъж годишно.

В миналото неведнъж съдии са понасяли санкции за незадоволително представяне, но същата Асоциация не се е застъпвала за тях. Любопитно ни е чии засегнати интереси са предизвикали подобна реакция", се казва в съобщението.