Петима футболни рефери отпадат от съдийските назначения на професионално ниво в следващите пет месеца - от днес до 31 март 2023 г., съобщи БФС. Съдийската комисия спира правата на трима елитни арбитри за мачове в Първа и Втора лига.

В съобщението е записано, че работата им е анализирана "по лично нареждане на Борислав Михайлов" заради "зачестили случаи на недоволство от клубове". Президентът на БФС често е изтъквал, че Съдийската комисия, начело на която е унгарецът Виктор Кашай, работи независимо и без вмешателство "отгоре".

Любопитно е, че един от наказаните е международният рефер и номер 2 в ранглистата на България Ивайло Стоянов. Другите двама без права за Първа лига са Георги К. Димитров и Димо Димов от Сливен.

Стоянов научава за решението на стадион "Аноета", където тази вечер ще бъде четвърти съдия на мача "Реал Сосиедад" - "Манчестър Юнайтед" в турнира Лига Европа. Така това ще е последният му мач за тази година.

Иво Андреев, станал известен с отменения гол на "Ботев" (Пловдив) в Разград, както и Димо Димов, остават на разположение на Съдийската комисия и могат да получават мачове във второто ниво на футбола.

Съобщението на БФС гласи следното:

"Поради зачестилите случаи на недоволство на клубове от съдийски отсъждания в ППЛ, Съдийската комисия към БФС, по лично нареждане на президента Борислав Михайлов, анализира работата на реферите ни и реши следното:

Поради незадоволително представяне спира съдийските права до 31.03.2023 г. на Ивайло Стоянов, Георги Димитров и Владимир Вълков (за Първа и Втора професионална лига), както и на Иво Андреев и Димо Димов (за Първа професионална лига).

През месец януари 2023 г. ранглистата на VAR арбитрите ще бъде допълнително редуцирана.

СК към БФС призовава всички рефери да положат максимални усилия за качествено представяне, което да отговаря на огромните инвестиции в тяхното обучение и развитие".

Недоволството идва от най-малко пет клуба

Недоволните са най-малко четири клуба, макар че след почти всеки мач има мрънкане от треньори, футболисти и шефове. Сред най-отявлените критици на Кашай и арбитрите са "Ботев" (Пловдив), ЦСКА-София - те призоваха за оставка на унгареца чрез включване в подписка, "Левски", "Септември" (София), ЦСКА 1948 чрез треньора си Любослав Пенев.

"Левски" се опълчи на цялото ръководство на централата, като в два поредни дни призова за свикване на извънреден конгрес за избор на президент и Изпълком.