Объркването по въпроса кой точно хляб и кои други хлебни продукти ще се продават без ДДС от първи юли, наложи промяна на текстовете, предложени от Министерство на финансите. Към проекта днес бяха внесени поправки, които показват, че намалението ще важи само за три вида хлебни изделия. 

Това са хляб "бял" по стандарт с номер 02/2011, хляб "Добруджа" с номер 03/2011 и хляб "Добруджа" с номер 04/2011. Предложението за промените е направено от депутати от "Продължаваме промяната" и председателят на бюджетна комисия - Любомир Каримански от "Има такъв народ."

Идеята на уточненията е да се избегне вариант, при който от прехването на данъка ще се възползват и производителите на всякакви видове пастички, сладки и други продукти, наподобяващи хлебни изделия. 

Интересното е, че "Промяната" предлагат и първата в историята ни дефиниция за това що е то "хляб" - "продукт, който се получава от изпичането на тесто, получено от смесването на пшенично брашно или от друга зърнена култура, самостоятелно и в комбинация, и вода, със или без добавяне на сол, втасало с помощта на хлебна мая или закваска и технологични добавки."

Освен това, днес бяха направени и уточнения за това как точно ще се администрира отстъпката от 25 стотинки на литър заредено гориво. На първо място трябва да се знае, че тя ще важи за всички видове горива, които нямат добавки, тоест говорим за най-масовите бензин и дизел. 

Схемата е проста - при зареждане собственикът (или несобственик, но записан като използващ) на автомобила представя малкия талон на колата. Търговците издават касов бон, на който е вписан номера на колата и на него се отразява отстъпката. Така ще може да се следи колко литра е заредил на месец един собственик, тъй като отстъпката важи до 50 литра. 

НАП твърди, че проблем няма и може веднага да администрира мярката. 

Всичко зависи обаче от това дали тази идея ще бъде приета. Тя ще се гледа в понеделник в бюджетна комисия и веднага след това ще влезе за окончателно одобрение в зала.