Боян Расате ще плаща 3000 лв. глоба, затова че "в съучастие с неизвестни лица е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред", когато нахлу в офиса на фондация „Ресурсен център Билитис“.

Екшънът стана на 30 октомври 2021 г., и т. нар. националист не пропусна да попадне "под прожекторите", като разбута мебели в центъра  Rainbow Hub, който е известен като домакин на ЛГБТИ събития, и наряза гумите на тротинетка.

Към онзи момент той бе и в качеството на кандидат-президент за предстоящите тогава ноемврийски избори 2 в 1.

Софийският градски съд обаче го признава за невинен по обвиненията, че деянието е извършено с изключителна дързост, както и че е причинил лека телесна повреда на Глория Филипова. Отхвърли и предявения от Глория Филипова граждански иск за неимуществени вреди от 4000 лв. 

Днес Расате заяви в последната си дума, че не е извършвал непристойни действия - намеренията му били да вземе участие в тази среща и да си каже мнението, но бил посрещнат грубо.

Делото мина по съкратена процедура през СГС. Присъдата не е окончателна и подлежи на жалба и протест пред апелативния съд.

Ето и съобщението на съда:

Софийският градски съд освободи от наказателна отговорност Боян Расате и определи 3000 лв. глоба за това, че в съучастие с неизвестни по делото лица, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред като е нахлул без покана в офис на фондация „Ресурсен център Билитис“ на 30.10.2021 г., бутнал е двама от присъстващите, съборил е рафт с вещи и е срязал с нож гумите на тротинетка.

Съдът го призна за невинен по обвиненията, че деянието е извършено с изключителна дързост, както и че е причинил лека телесна повреда на Глория Филипова. Отхвърли и предявения от Глория Филипова граждански иск за неимуществени вреди от 4000 лв. Променена бе и мярката за неотклонение на Боян Расате, от 5000 лв. парична гаранция, в подписка.

В обясненията си пред съда Боян Расате заяви, че не отрича, че е бил в офиса на фондацията, но не е извършвал непристойни действия. Намеренията му били да вземе участие в тази среща и да си каже мнението, но бил посрещнат грубо.

Присъдата не е окончателна и подлежи на жалба и протест в 15 дневен срок от днес пред Апелативен съд - София.