Членове на Надзорния съвет на Meta - външният орган, който е последна инстанция на модераторите там - направиха оценка на първата седмица на Илон Мъск като собственик на Twitter - отчасти позитивна, отчасти - не.

Още преди дни Декс Хънтър-Торик, работил преди и за Зукърбърг, и за Мъск, а сега член на Надзорния съвет, отбеляза:

"Отне на Марк Зукърбърг около 15 години да осъзнае, че не трябва да има неограничена власт над свободата на словото на милиарди. Отне на Илон Мъск около три дни."

Коментарът е по повод кратък туит от преди седмица, в който Мъск се зарича да създаде собствен Надзорен съвет за Twitter.

"Както Meta откри, когато бързаш, понякога чупиш неща", допълва Хънтър-Торик.

Алан Ръсбриджър, също част от Надзорния съвет и бивш редактор в "Гардиън", обаче е по-критичен:

"Не можеш да вбесяваш рекламодателите", отбеляза той.

Именно това се случи в петък, когато Мъск уволни 50% от служителите и се наложи от компанията да подчертаят, че по-малко хора са изхвърлени от департамента, отговарящ за модерирането на Twitter. Притеснението на рекламодателите е, че с по-малко модератори Twitter бързо ще се превърне в любимо място на спорни, хомофобски, расистки изказвания, призиви за насилие и прочие. 

Това притеснение е донякъде оправдано, имайки предвид заявката на Мъск за повече свобода на словото в платформата. Милиардерът винаги е практикувал радикална версия на основния демократичен принцип - дори по американските стандарти.

От Надзорният съвет на Meta подчертават, че биха работили и с други компании - което е не съвсем дискретна покана към Мъск да се възползва от техните услуги. Това ще придаде тежест на самия Съвет, който в момента е обвързан само с Meta и никой още не може да прецени дали те не са просто начин Зукърбърг да си измие ръцете от гафовете с модерирането във Facebook.

Мъск експлицитно обеща, че няма да се връщат акаунти на хора, изгонени от платформата, преди всеки случай да бъде консултиран с независими експерти. Този намек е насочен предимно към слуховете, че Мъск ще възстанови достъпа на Доналд Тръмп до платформата - непосредствено преди опита на бившия президент да се върне на поста.