Бойко Борисов и ГЕРБ най-сетне успяха да върнат хартията в изборния процес, като подкрепиха предложението на БСП за смесено гласуване с машини и хартиени бюлетини. „Ние не сме за хартията, БСП го внесе, но нека всеки гласува, както може“, каза човекът, който е известен с това, че има принципи и дедовци за всяка политическа ситуация.

Неговият паж и довереник Любо Дилов-син също заяви от трибуната: „Какъв е проблемът да гласуваме с машина и хартия, с писма и с дим от огън, даже с гълъб, ако искаме. Нали това  е демокрация?“ Гълъб Донев не хареса това, но в името на демокрацията никой не го и пита.

На подозрителните въпроси последно от ГЕРБ за или против са машинното гласуване, Борисов отново успя да съеши две коренно противоположни позиции в една и отсече: „Ще гласуваме с хартия, докато хората върнат доверието си в машините!“

Ти да видиш, хората значи спрели да се доверяват на машините. Никой не се вози в асансьор и не кара кола, а смартфоните и телевизорите мълчат унило.... От друга страна Борисов все пак е човек, който не си тегли парите от банкомат, а ги държи в кюлчета дома. Така че може би поне за себе си не лъже. Машината трудно ще ... с 200, как да ѝ се довериш?

Но да не мислите, че само Бойко е загубил доверието в машините? Погледнете към американците. Те даже в пощите си вече не вярват. В САЩ другата седмица предстоят избори и там доброволци, привърженици на републиканците, охраняват пощенските кутии с оръжие. Така милионите американци, които предпочитат вече да пуснат бюлетината си по пощата, могат да гласуват, изпълнени с увереност, смелост и сигурност. Все пак човек с пушка и маска на лицето следи точно какво правят. Не казвам, че това е ноу-хау за у нас, но пък що не? Ако ще играем на вързано, да е както трябва.

От междинните избори в САЩ сега до голяма степен зависи как ще протекат президентските избори през 2024 година. Засега имам една лоша новина – Тръмп намекна, че пак ще се кандидатира. Ако и Байдън реши отново да влезе в надпревара, ще сме свидетели на битката на две супер Star. Старецът Байдън (на 81 години тогава) и почти връстникът му Тръмп (на 78) ще тичат с ролаторите из щатите да печелят привърженици. Е на това му викам аз демографска криза.

Аз не знам какво толкова се случва в САЩ, но наистина ли и републиканците, и демократите, не могат да извадят един що-годе свестен кандидат? То па и к‘во толкова искаме ние в останалия свят, освен лидерът на най-голямата демокрация да е горе-долу нормален и поне жив? Да има пулс, дето викаше една моя леля стара мома, като я питахме какви са ѝ критериите за добър съпруг. Човек с времето и опита се научава да е по-скромен. И за житейските, и за политическите си избори.

Не, че в България сме много капризни. Даже за у нас високата възраст може да се окаже подходящ критерий. Да е някой с бавни пръсти вече, че да не пипа толкова чевръсто, а ако е с ролатор, може и тротоарите да оправи. Щото предният с джипката, по-предният с куфарчетата, още по-предният с дворците и първообразът от село поне по личните си въпроси доста оправни бяха.

Ако пък вече сме изчерпали всички възможности, ни остава една последна. Да поканим Илон Мъск да купи България и да я оправи. Нали сега купи "Туитър" и уволни цялото ръководство и 50% от работещите там. У нас даже няма да му се налага чак такъв размах, откъде ще намери 50% работещи, че и да ги уволнява?

Нека вземе Българийката ни Мъск и да я превърне в успешен бизнесмодел. В новата република ще се гласува само ако си платиш. Коментираш само срещу заплащане. Решенията се взимат само в полза на онези, които могат да платят повече. Който няма какво да каже, колебае се какво да реши или не гласува, задължително си купува тесла. Може да ѝ сложи газова уредба, ако иска да се прави на по-богат, отколкото е. Така всички ще са впрегнати в управленския процес и пълненето на бюджета. Е, бюджетът ще е личен на Мъск, но пък все едно сега не е личен. Само дето собствениците му са по-малко симпатични и имат проблем с фигурата и алкохола.

Така ще върнем доверието на хората в машините и всичко ще тръгне по мед и масло.