Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи изрази позиция, че гласуването в българския парламент днес ще блокира дългосрочно европейския процес на разширяване и ще парализира Договора за добросъседство между Република Северна Македония и България.

В публикация във "Фейсбук" Османи обясни защо е отхвърлено предложението на френското председателство. Две думи стоят между успеха и неуспеха на Европейския съюз в региона, пише Буяр Османи и обяснява, че това са  - първата е протокол в преговорната рамка, а другата „откриваща” в параграф 6 от проектозаключенията на Съвета, предаде БНР.

Въпросният параграф от проектозаключенията, които са част от френското предложение, гласи: 

"Съветът също така решава да свика друга междуправителствена конференция, откриваща преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС и е готова да ги проведе без допълнително забавяне или допълнително политическо решение, веднага щом Северна Македония го изпълни ангажимента си да завърши гореспоменатите конституционни промени, в съответствие със своите вътрешни процедури".

Това означава, че преговорите биха започнали, едва след като РСМ приеме и приложи исканите от България промени в преамбюла на конституцията на РСМ,  които включват българите като държавотворен народ. Скопие очакваше преговорите да започнат веднага след вдигането на българското вето.
 
Според проектозаключенията на Съвета обаче свиканата след него междуправителствена конфереренция няма да бъде за начало на преговорите, а само за набелязване следващите политически стъпки към него.
 

Гласуване на резолюцията в българския парламент, в която се поставя акцент именно върху тези два въпроса, ще блокира дългосрочно европейския процес и успоредно с това ще парализира инструментите от договора за приятелство за дълъг период, пише още Буяр Османи.

Трябваше да откажем предложение за преговорна рамка в тази му форма именно заради частите от него, за които българската страна без никакви аргументи показа неразбиране, твърди външният министър.

На съвместна пресконференция с вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич, Буяр Османи заяви, че първо Скопие трябва да види какво е гласувало българското Народно събрание и да види крайното предложение на френското председателство:

"Досега имахме работна версия, в която останаха някои недефинирани въпроси като въпроса за протокола, на който ние гледаме като на парадигма на историческите интерпретации. Мисля, че ако има политическа воля, може да се намерят решения в следващите няколко дни".