"Френското предложение" за РСМ е "недопустимо за мен, за народа на Северна Македония и за коалиционните ни партньори".

Това обяви премиерът на РСМ Димитър Ковачевски в съвместна пресконференция с колегата си от Албания Еди Рама и президента на Сърбия Александър Вучич в Брюксел.

Той посочи, че процесът по "разширяване е наложителен", за да се гарантира сигурността на региона от Русия. По думите му позицията на България е "удар срещу надеждността на ЕС" и изрази съжаление, че "губим ценно време".

"Ние обявихме нашата позиция, нашата червена линия и искам отново да потвърдя, че ще приемем предложение, което ще гарантира тези ключови елементи: ясна формулировка на "македонския език" и защита на македонската идентичност; историческите спорове не могат да бъдат част от преговорната рамка; преговорите за присъединяване трябва да започнат преди конституционната поправка за включване на българите; ЕС гарантира, че няма да има други условия от България и че всяко решение трябва да се приема от местните институции", каза още Ковачевски.

Рама и Вучич също не спестиха критики срещу България. Албанският премиер обяви, че е страната ни се е опозорила с решението си да не вдигне ветото. Но не спести и обвинения срещу ЕС.

"България не е единствената причина. Неприятно е, защото деформирания дух на разширяването е много по-съществена причина. България е само най-очевидната манифестация на това. Позорно е, че страна членка на НАТО държи за заложници други две членки на НАТО в момент, в който в двора на Европа се води открита война".

Малко по-късно Рама се пошегува, като запита каква ли ще е реакцията на Хърватия, ако Сърбия поеме по пътя на евроинеграцията.

"Те може да се превърнат в нашата България", не му остана длъжен Вучич.

Междувременно изненадващо бе отменена пресконференцията след срещата "ЕС-Западни Балкани" на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и френския президент Еманюел Макрон.